Броят на пътнотранспортните произшествия, в които участват водачи, употребили алкохол,

...
Броят на пътнотранспортните произшествия, в които участват водачи, употребили алкохол,
Коментари Харесай

Експерт: Нарства броят на водачите в България и Европа, катастрофирали след употребата на алкохол

Броят на пътнотранспортните катастрофи, в които вземат участие водачи, използвали алкохол, или под въздействието на опиати освен в България, само че и в цяла Европа нараства. Това сподели специалистът от Държавна организация Безопасност на придвижване по пътищата доктор Милен Марков в предаването " Денят на фокус “ по Радио " Фокус “. 

По думите му към 8% от водачите са млади водачи, като доста огромна част от тях – към 40%, провокират ПТП в резултат на приложимост на алкохол и опиати. 

Около 1% от водачите признават, че са управлявали лек автомобил след приложимост на алкохол и с централизация по-висока от оптимално допустимата по закон. " Ако вземем поради броя на дейните водачи в България, който е към 2,5 милиона, това значи, че към 16 500 водачи във всеки един миг в България са подготвени и сядат зад кормилото, откакто са използвали алкохол. И като се вземе поради, че допустимата централизация на алкохол в кръвта е една от най-високите в Европейски Съюз, би трябвало да знаем, че фактически това е една зараза, с която ние би трябвало да се борим. Затова бихме желали да подчертаваме и върху нуждата от повишение на публичната непоносимост към тези хора “, съобщи Марков. 

Той цитира проучване на " Тренд “, съгласно което 275 000 българи признават, че са се качвали в коли при свои другари и познати, които са били в нетрезво положение. " Ние би трябвало да станем  много по-нетолерантни и да не позволяваме това публично значимо събитие да хваща корени и да се просмуква в обществото ни “, безапелационен бе специалистът.  

Харитина Владимирова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР