Броят на обявите за работа през м. октомври е намалял

...
Броят на обявите за работа през м. октомври е намалял
Коментари Харесай

Намаляват обявите за работа, предложенията са с 3 хил. по-малко, отколкото през септември

Броят на обявите за работа през м. октомври е намалял със 7% по отношение на предходния м. септември. Това демонстрира ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger. Предложенията са с 3000 по-малко в края на месеца, като техният сбор е малко над 45 500. Броят на обявите е намалял в съвсем всеки един от секторите, като само изключение прави секторът " Счетоводство, одит, финанси “.

Отчетеният спад на обявите към момента не е мотив за терзания или настройки за влошаваща се икономическа среда.  На годишна база борят на обявите е с 5% по-голям от този през м. октомври 2021г. (2000 разгласи повече). От друга страна би трябвало да се вземе  сезонността на пазара на труда. Традиционно през последните години се следи спад на предложенията точно в последното тримесечие, като всяка година той е точно в диапазона 3000-4000 разгласи по-малко.

Най-много е намалял броят на предложенията в секторите " Търговия и продажби “ (815 оферти по-малко, 7% спад), " Хотелиерство и ресторантьорство “ (800 оферти по-малко, 13% спад) и " Производство “ (365 оферти по-малко, 5% спад). След тях се подреждат секторите " Строителство “ (280 оферти по-малко, 11% спад), " ИТ “ (210 оферти по-малко, 5% спад), " Маркетинг и реклама “ (150 оферти по-малко, 9% спад), " Логистика и превоз “ (130 оферти по-малко, 3% спад), ), " Административни и обслужващи действия “ (120 оферти по-малко, 3% спад) и " Здравеопазване и фармация “ (60 оферти по-малко, 3% спад)

 

Увеличение на обявите се следи само в бранша " Счетоводство, одит, финанси “, като броят на предложенията в него е с 90 повече (4% ръст) по отношение на предходния месец.

На годишна база обаче в съвсем всички браншове има повече оферти.

 

Както и през септември спад по отношение на 2021 година се следи в бранш " ИТ “. Предложенията в него са с 2000 по-малко по отношение на м. октомври 2021 година – спад от цели 26%.  Отново означаваме, че тази наклонност може да бъде тълкувана, от една страна, с нормализирането на търсенето на фрагменти в този бранш след дейното " презапасяване “  през пандемичните 2020 година и 2021 година и от друга – оповестеното краткотрайно " заледяване “ на подбора на фрагменти (hire freeze) в промишлеността от редица софтуерни компании в страната и по света.

С максимален дял на предложенията продължава да бъде секторът " Търговия и продажби “ с 23%, следван от секторите " Производство “ (16%) и " ИТ “ (13%).

 

След непрекъснатия спад на обявите в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство “, през м. октомври той минава на 4 място с 12% дял, а след него се подреждат секторите " Административни и обслужващи действия “ (11%), " Логистика и превоз “ (10%),  " Строителство “ (5,2%), " Счетоводство, одит, финанси “ (4,8%), " Здравеопазване и фармация “ (4%), " Маркетинг и реклама “ (3%) и " Изкуство “ (1%).

 

Предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа също са по-малко през  октомври. Техният брой е намалял с към 170 (3% спад), като общият им брой се равнява на малко над 4850 или 12,5% от всички разгласи.

Като систематизиране по браншове 62% от този вид оферти са в секторa " ИТ “, следвани от " Административни и обслужващи действия “ (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (14%) и " Търговия и продажби “ (6%).

Общият брой на обявите във водещите регионални градове е намалял с 4%. Във всеки един от тях следим спад, както следва: София (-1%), Пловдив (-4%), Варна (-11%), Бургас (-15%), Русе (-4%) и Стара Загора (-9%).

 

Броят на предложенията като дялово систематизиране е:  София (47%), Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Обяви, подобаващи за бежанци.

Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци, през октомври е понижен с 12% или към 300 оферти по-малко. Общият брой на този вид обяви  е към 2100 - 5% дял от всички разгласи.

Както бяхме загатнали още в анализът ни за м. юли,  основен интервал за пазара на труда през 2022 година ще бъде последното тримесечие на годината (октомври – декември), като упованията са да следим по-нетрадиционен спад в предложенията за работа. Въпреки че резултатите от анализът ни за м. октомври не са позитивни, за момента към момента не следим динамичност в броя на обявите отвън обичайна за този интервал и не считаме, че имаме съответни мотиви за паника. Въпреки това редица реботодатели по света и в България все по-активно подхващат ограничения за посрещане на една предизвикателна икономическа конюнктура през идващите месеци – стесняване на бюджети, отчасти или изцяло замръзяване на асортимент на нови фрагменти и даже, тук-там, освобождение на чиновници и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР