Броят на мандатите в многомандатен изборен район не може да

...
Броят на мандатите в многомандатен изборен район не може да
Коментари Харесай

ЦИК ще съобщи имената на депутатите до 9 октомври

Броят на мандатите в многомандатен избирателен регион не може да бъде по-малък от четири

До 6 октомври, не по-късно от четири дни след вота, Централната изборна комисия (ЦИК) би трябвало да разгласи получените гласове и разпределението на мандатите сред партиите и обединенията, според Изборния кодекс (ИК), оповестява.

Имената на народни представители, които ще влязат в идващия 48-и парламент, ще станат ясни най-късно до 9 октомври.

Когато от ЦИК разгласят разпределението на мандатите по партии и региони, всяка политическа групировка би трябвало да излъчи нужния брой кандидат-депутати.  

Ако претендент е определен в два многомандатни изборни региона, той е задължен в еднодневен период от узнаването документално да съобщи в ЦИК в коя листа желае да остане определен. 

Общият брой мандати за всяка партия и коалиция се дефинира въз основа на подадените за партията или обединението действителни гласове в страната и отвън страната по метода на Хеър-Ниимайер - методът за максимален излишък. Право на присъединяване при разпределение на мандатите на национално равнище имат партиите и обединенията, получили не по-малко от четири на 100 от действителните гласове в страната и отвън страната. 

Определянето на определените претенденти от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се прави съгласно броя на получените годни преференции. Преференциите за обособените претенденти са годни, в случай че броят на гласовете, получени за претендента, е не по-малък от седем на 100 от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Кандидатите се подреждат съгласно броя на получените желания, като се стартира с претендента, получил най-голям брой годни преференции. Тези претенденти се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция.

Многомандатните изборни региони са 31 - три в област София-град, два в област Пловдив. Останалите изборни региони съответстват с границите на областите в страната. 

Броят на мандатите се дефинира по метода за на най-големия излишък, а броят на мандатите в многомандатен избирателен регион не може да бъде по-малък от четири.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР