Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна

...
Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна
Коментари Харесай

Рекордни 293 журналисти по света са в затвора, 24 са убити за година

Броят на публицистите по света, които са зад решетките, доближи най-високото си равнище през 2021 година Това демонстрира отчет на Комитета за отбрана на публицистите, представено от " Ройтерс ".

Проучването сочи, че към 1 декември общо 293 кореспонденти са в пандиза.

Най-малко 24 публицисти са били убити поради работата си, а 18 други са починали при условия, при които е мъчно да се дефинира дали са били обект на посягане поради работата си.

От КЗЖ показват, че макар че в обособените страни аргументите за вкарване на кореспонденти в пандиза са разнообразни, рекордният им брой е отражение на политическите разтърсвания по света и растящата непоносимост към самостоятелното информиране.
 Рекорден брой публицисти хвърлени в пандиза през 2020-а
Рекорден брой публицисти хвърлени в пандиза през 2020-а

Много държавни управления потискат медиите и подклаждат дезинформация

Изпълнителният шеф на организацията Джоел Саймън декларира, че това шестата поредна година, в която КЗЖ регистрира рекорден брой публицисти, сложени зад решетките по целия свят.

По негови думи това отразява две неразривно свързани провокации - държавни управления по света са решени да управляват информацията и са все по-дръзки в напъните си да реализират това.

Сред публицистите, изгубили живота си през тази година, са Даниш Сидики - фотограф на " Ройтерс ", който почина при офанзива на талибаните в Афганистан през юли, както и Густаво Санчес Кабрера, който беше убит и погубен в Мексико през юни.
 42 публицисти са убити през 2020 година
42 публицисти са убити през 2020 година

Мексико е преди всичко

Китай е вкарал в пандиза 50 публицисти - най-вече от всички страни. На второ място се подрежда Мианмар с 26. Там бяха арестувани кореспонденти в резултат на фрапантните ограничения за ограничение на недоволството след военния прелом на 1 февруари. На трето място е Египет (25), следват Виетнам (23) и Беларус (19).

В листата на КЗЖ за първи път са включени и публицисти в Хонконг, които са били задържани вследствие на закона за националната сигурност. Той беше въведен от Пекин през предходната година и според него всичко, което Пекин счита за подривна активност, сектантство, тероризъм или сговор с непознати сили, предстои на наказване, като присъдите може да са и пожизнен затвор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР