Броят на жертвите на земетресението в Мароко: Проследяване на живо

...
Броят на жертвите от мощно земетресение, което удари района на
Коментари Харесай

Броят на жертвите от мощно земетресение, което удари района на Атласките планини в Мароко късно в петък, се увеличи до 2012.

Земетресението с магнитуд 6,8 удари около 23:11 ч. (22:11 GMT) на дълбочина от близо 26 км (16 мили), според Геоложката служба на САЩ. Първоначално беше съобщено, че дълбочината е около 18 км.

Властите обявиха тридневен национален траур, като мнозина останаха без дом след най-смъртоносното земетресение в страната от повече от 60 години.

Кои области са засегнати?

Епицентърът на земетресението се намираше в провинция Ал Хауз във Високия атлас на планините – район, който обикновено не се свързва със земетресения – на около 75 км (44 мили) от Маракеш, четвъртият по големина град в Мароко. Съобщава се, че старият град на Маракеш, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е силно засегнат, като се появяват изображения на срутени сгради.

Ал Хауз беше най-силно засегнатата провинция, тъй като провинциите Уарзазат, Азилал, Чичауа и Тарудант също бяха сериозно засегнати.

ИНТЕРАКТИВНО Земетресение в Мароко 10 септември 4gmt update-1694319921< /p>

Как се измерват земетресенията?

Трусът с магнитуд 6,8 е класифициран като „силен“ по скалата на Рихтер, която измерва силата на земетресенията.

Величините се основават на логаритмична скала, което означава увеличение на всяко цяло число в скалата. Така че това беше 10 пъти по-силно земетресение от последното най-силно земетресение с магнитуд 5,8 от 1960 г.

За да поставим това в контекст, земетресения с магнитуд от 4 или по-малко се считат за леки, но все пак могат да причинят известни щети.

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер е 10 пъти по-интензивно от магнитуд 4 и може да причини умерени щети на сгради.

Трусовете с магнитуд 6 обикновено се считат за силни и са 100 пъти по-интензивни от земетресения с магнитуд 4.

Земетресенията с магнитуд 7 по Рихтер се считат за тежки, с потенциал да причинят значителни загуби на живот и щети на застроени пространства.

Земетресения с магнитуд 8, 9 или по-висок могат да доведат до много повече загуби на живот и почти пълно унищожение на засегнатия район.

Магитудът, дълбочината, близостта до обитаемите райони, почвените условия и шансовете за предизвикване на вторични бедствия като цунами и свлачища са само някои от многото фактори, които определят колко разрушително може да бъде едно земетресение.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР