Броят на жертвите на вчерашното терористично нападение във Виена нарасна

...
Броят на жертвите на вчерашното терористично нападение във Виена нарасна
Коментари Харесай

Четвърти почина от раните си във Виена, терористът - последовател на Ислямска държава

Броят на жертвите на вчерашното терористично нахлуване във Виена набъбна на четири, съобщи пред австрийската организация АПА министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, съобщи ДПА.

Четвъртата жертва е жена на възраст сред 40 и 50 години, която е умряла във виенска болница.

Нападателят беше убит нощес от полицията. По думите на Нехамер той е бил последовател на джихадистката формация " Ислямска страна ". Да ли е бил единствен, към момента не е ясно. Предполага се, че нападателите са били повече от един.

Няколко въоръжени мъже са разкрили първо огън малко след 20 ч. локално време на оживена улица, няколко часа преди влизането в действие на нова национална изолираност в Австрия поради коронавирусната пандемия. На прицел са били взети шест места в центъра, измежду които зона покрай основната синагога и зона до операта. На този стадий не може да се каже дали синагогата е била съществена цел на офанзивата. Нападението е почнало, откакто тя към този момент е била затворена. Антисемитският претекст обаче не се изключва.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Един от нападателите е бил убит от полицията. Нападателите обаче са умъртвили и един минувач, а след това в болница умря и една от тежкоранените, както и жена на 40-50 години. В лечебни заведения са още 13 ранени. Шест от тях са в съществено положение.

Сръбският специалист по сигурността Стеван Джокич предизвестява, че последните терористични офанзиви в Европа са единствено началото, написа в. " Курир ". Своеобразната униформа на терористите, направили набези във Виена нощес, които бяха облечени в бяло, е единствено едно от техните послания, счита Джокич. Той показва, че бялото при радикалните екстремисти символизира чистотата на тяхната религия. Фактът, че терористите се предават на полицията и че носят бели униформи, съгласно техните правила е предизвестие, че това е единствено " първата вълна " на офанзиви, счита специалистът.

Сръбският дипломат във Виена Небойша Родич е бил на разходка със фамилията си единствено на 1,5 километра от мястото на нападенията, написа в. " Вечерне новости ". " Това е шокиращо, нещо, което никой не си е представял, че може да се случи във Виена, която от години е най-сигурният град ", споделя посланикът.

Световните водачи не престават да жигосват терористичната офанзива

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп жигосах кървавото терористично нахлуване във Виена, което назова " още един непоносим акт на тероризъм в Европа ", съобщи ДПА.

" Нашите молебствия са с жителите на Виена ", написа тази нощ Тръмп в " Туитър ". " Тези отвратителни офанзиви против почтени хора би трябвало да спрат. Съединени американски щати са дружно с Австрия, Франция и цяла Европа в битката против терористите, в това число радикалните ислямски терористи ", се споделя в поста на американския президент.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Германският канцлер Ангела Меркел осъди кървавите набези, осъществени тази нощ в центъра на Виена и съобщи, че Германия е солидарна със прилежащата Австрия в битката с " ислямисткия тероризъм ", предадоха Ройтерс и ТАСС.

" В тези ужасни часове, когато Виена стана цел на терористично принуждение, моите мисли са с хората там и силите за сигурност, изправени пред заплахата ", гласи изказването на Меркел, поместено в " Туитър " от неин представител. " Германците изпитват състрадание и взаимност към своите австрийски съседи. Борбата против ислямисткия тероризъм е наша обща битка ", заключава канцлерът. Меркел изрича също съболезнования към роднините на починалите и пожелава бързо възобновяване на ранените.

" Не можем да се поддадем на ненавистта, който цели да раздели нашето общество ", написа също в " Туитър " немският външен министър Хайко Маас.

Освен министър председателят Бойко Борисов и кметът на София е изпратила съболезнователно писмо до кмета на Виена Михаел Людвиг по отношение на нещастието, случила се в австрийската столица, осведоми пресцентърът на Столичната община.

" Приемете моите съболезнования към фамилиите и околните на жертвите в терористичната офанзива. Всяко посягане над човешкия живот е закононарушение и жестоко потъпкване на правилата на мира и демокрацията, в които нашите два града имат вяра. ", се споделя в съболезнованието.

" Животът, здравето и свободата на хората, изключително в тази сложна обществена и филантропична рецесия, пред която сме изправени, е най-висша полезност, зад която всички ние би трябвало да бъдем обединени. Изразявам своята човешка и другарска съпричастност към вас и споделям скръбта на фамилиите и околните на починалите. Ние сме с вас, в молитвите си сме с Виена. Да бъдем единни в този тежък за Европа и човечеството миг. Пожелавам сили и кураж на всички хора и бързо и цялостно възобновяване на ранените ", написа още Фандъкова, представена в прессъобщението.

Председателят на Народно събрание Цвета Караянчева също разяснява терористичния акт.

" Потресена съм от новините за терористичните набези във Виена. Молитвите на българския народ довечера са с нашите другари в Австрия. Пожелавам бързо възобновяване на ранените. Надявам се отговорните за тези брутални офанзиви да понесат цялата суровост на закона ". Това е написала във фейсбук профила си ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по отношение на офанзивата в Австрия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР