Броят на извършваните трансплантации у нас е многократно по-нисък от

...
Броят на извършваните трансплантации у нас е многократно по-нисък от
Коментари Харесай

България последна в ЕС по трансплантации, няма донори

Броят на осъществяваните трансплантации у нас е неведнъж по-нисък от този в другите европейски страни, демонстрират данни на здравното министерство. Регистрите на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ демонстрират, че през последните години (2016-2019 г.) в България са направени: 108 трансплантации на бъбрек (80 от трупен донор и 28 от жив донор); 41 на черен дроб (36 от трупен донор и 5 от жив донор); 19 на сърце.

Данните бяха изнесени от вестник " Сега " във връзка Международния ден на донорството, който се отбелязва на 12-ти октомври. По данни на организацията през последните 12 години са осъществени 177 броя алогенни трансплантации на стволови кафези. Към сегашния миг в страната се нуждаят от трансплантация: на бъбрек -1018 болни; на сърце - 47 болни; на черен дроб - 46 болни; на бял дроб - 18 заболели.

Данните са от плана на национална стратегия за поощряване на донорството в идващите 4 години. В нея се означават редица проблеми с донорството и трансплантациите у нас - дефицит на органи за трансплантация; дефицит на подготвени специалисти; недоразвита и зле оборудвана материална база за взимане, запазване и присаждане на стволови клетки; липса на задоволителна осведоменост на българските жители по отношение на нуждата от човешка взаимност и поощряване на донорството и други.

У нас шест лечебни заведения могат да правят трансплантации - Университетска болница „ Лозенец ”, Александровска болница, „ Св. Екатерина ”, Военномедицинска академия (ВМА) и „ Пирогов ” – в София, и „ Св. Марина ” – във Варна. Клетъчни трансплантации се вършат в СБАЛОХЗ в София, както и в Национален хематологичен център.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР