Броят на хората, разселени поради война, преследване, насилие и нарушаване

...
Броят на хората, разселени поради война, преследване, насилие и нарушаване
Коментари Харесай

114 милиона души - това е броят на принудително разселените хора по света


Броят на хората, разселени заради война, гонене, принуждение и нарушение на човешките права в международен мащаб, евентуално е надхвърлил 114 милиона към края на септември, заяви по-рано тази седмица Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН).

Сред главните аргументи за насилственото разселване през първата половина на 2023 година са били войната в Украйна и споровете в Судан, Демократична република Конго (ДР Конго) и Мианма, съобщи Българска телеграфна агенция. Комбинацията от суша, наводнения и неустановеност в Сомалия и продължителната филантропична рецесия в Афганистан също са измежду водещите аргументи, се споделя в отчета на ВКБООН „ Глобални трендове “, който проучва насилственото разселване през първите шест месеца на 2023 година

През април тази година в суданската столица Хартум избухна спор сред суданската войска и Силите за бърза поддръжка, който за малко време засегна и други елементи на страната. До края на юни повече от 3 милиона души бяха вътрешно разселени поради сраженията. Освен това съвсем четвърт милион суданци, наред с над 163 000 души от други националности - най-вече бежанци, които преди този момент са живели в Судан - избягаха в прилежащи страни, най-много в Чад и Южен Судан.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР