Броят на фалшивите монети от 2 евро в обращение в

...
Броят на фалшивите монети от 2 евро в обращение в
Коментари Харесай

Заляха Косово с фалшиви монети от 2 евро

Броят на подправените монети от 2 евро в обращение в Косово се е нараснал доста тази година, заяви Ройтерс, базирайки се на полицията. Косово и прилежаща Черна гора не са част от еврозоната, само че все пак употребяват еврото като своя валута.
Прочетете още
В лабораторията на полицията в Прищина личният състав е прегледал над 30 000 подправени монети от 2 евро през първата половина на тази година по отношение на 4451 за същия интервал на предходната година. " Качеството варира от доста неприятно до доста положително “, сподели Вьолка Мавричи, специалист по подправени пари в лабораторията. " Преди подправените монети не бяха магнитни, а в този момент са, преди имаха проблеми с тежестта, само че в този момент дават отговор на същинските ", споделя тя.

Полицията предходната година е изпратила 804 случая на прокурорите за подправяне на пари и 486 случая до момента през година. През април управляващите арестуваха мъж и жена при опит да внесат 10 600 подправени монети от 2 евро в Косово от Северна Македония. Много видеоклипове на албански език в обществените медии оферират покупко-продажби и подправени монети или евробанкноти, които се продават за 10-20 % от номиналната им стойност. Централната банка на Косово обърна внимание в имейл до Ройтерс, че банките и другите финансови институции би трябвало да оповестяват за всички подправени пари, доставени от клиенти.

В кафене в косовската столица Прищина, личният състав към този момент се е отказал да ревизира дали монетите от 2 евро, с които хората заплащат, са същински, защото огромна част от монетите са подправени, а високото качество на някои имитации прави съвсем невероятно монетите да се разграничат.

" В началото всички се притесняваха и ревизираха дали монетите от 2 евро са подправени или не “, сподели сервитьорът Ендрит. Той и сътрудниците му подвигат монети нагоре към светлината, с цел да ги прегледат или ги хвърлят на масата, с цел да видят по какъв начин ще прозвучат. " Сега към този момент не ревизираме, може да вземем подправени пари или да върнем подправени пари ", споделя той.

В дребен магазин покрай кафенето в Прищина, от 112 евромонети в касата, съгласно магазинерката шест са подправени. Тя споделя, че има толкоз доста подправени монети в обращение, че няма различен избор с изключение на да ги одобри.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР