Броят на екипите, които вече са в най-засегнатите райони расте.

...
Броят на екипите, които вече са в най-засегнатите райони расте.
Коментари Харесай

Европа изпраща спасителни екипи в най-засегнатите райони в Турция


Броят на екипите, които към този момент са в най-засегнатите региони пораства. 19 страни от Европейския съюз, както и Албания и Черна гора изпратиха спасители.

Европейският координационен център за реагиране при изключителни обстановки също образува екип от специалисти по гражданска отбрана, които са на терен.

Разликата в помощта за и за Сирия най-малко досега е много основна. Турция е задействала Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз. Той може да се включи по искане освен на 27-те членки, а и на трети страни при положение на злополука, както е постъпила Анкара.

Брюксел е подал сигнал към координационния си център и незабавно са почнали предложенията за помощ от страните членки. Сирия обаче не е задействала този механизъм и към този момент Европейски Съюз оказва помощ с финансиране на филантропични организации.

До момента Механизмът за гражданска отбрана на Европейския съюз е мобилизирал над 30 избавителни и медицински екипа.

“Те идват от 21 страни – 19 са от Европейски Съюз, както и от Албания и от Черна Гора. Мобилизирани са над 1200 спасители и над 70 кучета за издирвателни интервенции. 11 екипа към този момент работят на място, останалите са на път ”, сподели представителят на Европейската комисия Балаш Ужвари.

Сирийските управляващи обаче досега не са потърсили помощ. Според Брюксел, за активизирането на европейски екипи са нужни позволение и съгласуваност от локалните управляващи. Ако постъпи искане, механизмът може да бъде задействан. Затова и Европа до момента оказва единствено филантропична помощ на Сирия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР