Броят на бежанците напуснали Украйна достигна почти 5,2 милиона души

...
Броят на бежанците напуснали Украйна достигна почти 5,2 милиона души
Коментари Харесай

Броят на бежанците напуснали Украйна достигна почти 5,2 милиона

Броят на бежанците напуснали Украйна доближи съвсем 5,2 милиона души след нахлуването на Русия преди два месеца, заяви Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Общият брой от 5 186 744 души е с 23 058 повече от данните от събота, заяви ВКБООН.

Досега през април страната са напуснали повече от 1 150 000 украинци, до момента в който единствено през март те са били 3,4 милиона.

Последните данни идват в миг, когато украинците означават неделята на православния Великден.

" За народа на Украйна и за тези, които са принудени да изоставен страната, това ще бъде още един ден на боязън, тъга, загуба и разлъка с околните, защото войната продължава да бушува безмилостно ", написа в Twitter висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.

Международната организация по миграция към Организация на обединените нации заяви, че след началото на войната на 24 февруари в прилежащи страни са избягали още 218 000 жители на трети страни, най-вече студенти и служащи мигранти.

Жените и децата са 90% от бежанците. Мъжете на възраст от 18 до 60 години, които подлежат на готовност, не могат да изоставен страната.

Освен бежанците, по оценки на МОМ, повече от 7,7 милиона души са били разселени в границите на Украйна.

Почти две трети от украинските деца е трябвало да изоставен домовете си, в това число тези, които остават в страната.

Преди нашествието Украйна имаше население от 37 милиона души в районите под държавен надзор, като се изключи анексирания от Русия Крим и следените от проруските сепаратисти райони в източната част на страната.

Според постъпилата от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, съвсем шест от всеки 10 украински бежанци са минали в Полша, като броят им там до момента е 2 899 713 души. Много от тях са се отправили към други страни в европейската Шенгенска зона.

Преди войната Полша е била дом на към 1,5 млн. украинци, най-вече трудови мигранти.

Общо 774 074 украинци са влезнали в Румъния, сочат данните към 22 април, в това число огромен брой минали там от Молдова. Смята се, че по-голямата част от тях са траяли към други страни.

Други 578 255 бежанци са потърсили заслон в Русия, съгласно обновените на 21 април данни.

Освен това, в интервала сред 18 и 23 февруари, 105 000 души са минали в Русия от следените от сепаратистите проруски райони Донецк и Луганск в Източна Украйна.

Общо 489 754 украинци са влезнали в Унгария.

Молдовската граница е най-близко ситуирана до огромния пристанищен град Одеса. Общо 433 214 украинци са минали в страната, която не е член на Европейски Съюз и е една от най-бедните в Европа. Повечето от тях са траяли напред.

354 329 души са пресекли най-късата граница на Украйна със Словакия.

Към 21 април 24 084 бежанци са стигнали на север до близкия съдружник на Русия - Беларус.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР