Броят на бежанците, бягащи от Украйна, се очаква да достигне

...
Броят на бежанците, бягащи от Украйна, се очаква да достигне
Коментари Харесай

В 11-ия ден от войната украинските бежанци вече са близо 1,5 милиона, а скоро и 4 милиона

Броят на бежанците, бягащи от Украйна, се чака да доближи през днешния ден 1,5 милиона, до момента в който Русия продължава офанзивите си в 11-тия ден от нахлуването си в Украйна, а Киев упорства за още западна помощ, в това число налагане на спомагателни наказания и доставка на оръжие, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Организация на обединените нации пресметна, че 12 милиона души в Украйна и 4 милиона, които ще избягат в прилежащи страни през идващите месеци, ще се нуждаят от филантропична помощ, заяви Асошиейтед прес.

Атаките не престават, на натоварен огън са подложени североизточни градове на Украйна.

Москва и Киев си размениха обвинявания за проваленото преустановяване на огъня през вчерашния ден, осуетило извеждането на цивилни от обсадените от съветски сили южни украински градове Мариупол и Волноваха.

След няколко дни обстрел Русия разгласи прекъсване на огъня и отваряне на филантропични коридори за извеждането на цивилни от 450-хилядния Мариупол на Черно море. Но украинците стопираха евакуациите, съобщавайки за нарушение на режима на прекъсване на огъня от съветските сили.

Положението в Мариупол е пагубно обявиха от организацията " Лекари без граница ", която има екипи на място.

Украинците, които са съумели да избягат до момента от страната си, са в Полша, Румъния, Словакия и на други места.

Украинските договарящи оповестиха, че трети кръг от договарянията с Русия за преустановяване на огъня ще се организира в понеделник, само че Москва не е по този начин безапелационна за това.

Продължава съветският обстрел против североизточните украински градове Суми и Лебедин продължи и през вчерашния ден, заяви в Телеграм ръководителят на районната администрация в Суми Дмитро Живицки, съобщи ДПА. Руски самолети са унищожили склад за храни и строителни материали, както и паркинг с коли.

В петък е била разрушена комбинирана топлоелектрическа централа.

В град Охтирка, ситуиран сред Киев и Харков, към този момент няма никакво отопление, а тук-там също така няма вода и електричество. Какво да кажа, самата Охтирка към този момент ненапълно я няма, написа Живицки.

В излъчено по малкия екран послание нощес президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани сънародниците си в регионите, окупирани от съветските сили, да се борят.

Трябва да излезем и да прогоним това зло от нашите градове, сподели Зеленски.

Русия занапред стартира да осъзнава действителната цена на войната, съобщи в това време през днешния ден Михайло Подоляк, непосредствен помощник на украинския президент и представител на украинския преговорен екип, съобщи Франс прес.

Интервюиран в Лвов от канадския вестник " Глоб енд мейл ", Михайло Подоляк, изрази мнение, че при започване на войната руснаците са си мислели, че ще реализиран цялостно предимство. " Те не чакаха такава мощна опозиция в Украйна ", съобщи Подоляк.

" Тепърва стартират да осъзнават действителната цена на войната. И в този момент започваме да водим градивни договаряния ", добави Подоляк, който взе присъединяване в първите две преговорни сесии сред Русия и Украйна на границата на Беларус.

Наложително е да бъде евакуирано бързо популацията на Мариупол, обстановката е пагубна и се утежнява с всеки минал ден, съобщи за Агенция Франс Прес Лоран Лигоза, координатор на " Лекари без граници " в Украйна.

" Днес няма към този момент вода. Хората изпитват големи проблеми с достъпа до питейна вода и това става главно предизвикателство. Вече няма електричество, нито парно. Храната е свършила, магазините са празни ", добави Лигоза, който се намира в западния град Лвов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР