Броят на българските деца в чужбина е над 200 000.

...
Броят на българските деца в чужбина е над 200 000.
Коментари Харесай

Над 200 000 българчета в чужбина, 3% от родените у нас напускат всяка година страната


Броят на българските деца в чужбина е над 200 000. Стряскащите данни четем в Протокол № 7 от съвещание на Комисията по политиките за българите в чужбина, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Заседанието на комисията е извършено на 11 октомври 2017 година с дневен ред първа точка: Представяне, разискване и гласоподаване на законопроект за изменение и допълнение на закона за българското поданство, № 754-01-49, импортиран от Андон Дончев и група народни представители на 29 юли 2017 година Заседанието на комисията е водено от ръководителя Андон Дончев.

Самият той оповестява обстоятелството, който от дълго време знаем, че непрекъснато се усилва броят на българите, живеещи зад граница.

„ Поне 2,5 млн. души са зад граница, като единствено в Европейския съюз са над 750 хиляди. По данни от съвещания на Комисията по политиките на българите в чужбина на 43-то Народно заседание е открито, че единствено в интервала от месец май 2014 до месец май 2015 година са дадени ЕГН на над 19 хиляди български деца, родени в чужбина, на които са формирани актове за раждане в Република България и същите са вписани в регистъра на популацията. Това е информация от национална база данни „ Население ” и от инспекциите на Министерството на районното развиване и благоустройството ”, осведоми комисията Андон Дончев.

Става ясно, че Националният статистически институт показва, че през последните 10 години в чужбина се раждат приблизително по 9 хиляди деца годишно. На процедура, близо 20-25 % от българските деца са родени или емигрирали с родителите си.

По данни на Национален статистически институт, през 2016 година са родени 65 084 деца от двата пола. През същата година от България са имигрирали 9254 души, от който 1732 деца и младежи. Или близо 3 % от децата, родени в България, напущат всяка година страната, което в допълнение усложнява ситуацията, оповестява още Дончев.

На базата на тези данни можем да предположим, че броят на българските деца в чужбина е над 200 000. Подобна информация бе изнесена неотдавна и от министъра на образованието и науката. Това са децата без тези, които са по генезис родени там, и тези, които не си вадят актове за раждане в България, както и тези, който нямат заявен сегашен адрес. Това е една неумолимата действителност. По създание имаме една друга България, която е зад граница, акцентира Дончев.

А какво се случва с българчетата зад граница? Например в Испания общият брой българските жители, по данните на тяхната статистическа институция, е към 170 хиляди. От тях деца, на ученическа възраст, са 24 хиляди, като по-малко от 10% от тях посещават български учебни заведения. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР