Броят на българите, изпратени на работа в ЕС, съставлява 0.5%

...
Броят на българите, изпратени на работа в ЕС, съставлява 0.5%
Коментари Харесай

България командирова в ЕС половин процент от работната си сила

Броят на българите, изпратени на работа в Европейски Съюз, съставлява 0.5% от броя на работещите в страната. Това демонстрират данни на Европейската комисия за 2015 година, показани от Европейския парламент, съобщи Българска телеграфна агенция.

Същевременно делът на признатите в България задгранични служащи от страни от Европейски Съюз е пет пъти по-малък (0.1 % от общия брой заети в страната). Сходна наклонност се следи в Чехия, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Португалия, Румъния, Словения и Словакия. Полша отбелязва най-значителната разлика в съотношението - изпратените в Европейски Съюз са 2.9% от работещите, а признатите задгранични служащи от Европейски Съюз са 0.1% от пазара на труда.

Белгия, Германия, Франция, Австрия, Швеция и Англия регистрират противоположното съответствие - при тях броят на изпратените в чужбина служащи изпреварва броя на признатите. Данните демонстрират също, че българи най-често биват пращани на работа във Франция, Белгия и Германия.

Статистиката е показана по отношение на обсъжданите в Европейския парламент промени в директивата за командированите служащи. Тази европейска наредба визира хората, изпратени от своя шеф в друга страна от Европейски Съюз краткотрайно за осъществяването на услуга.

Според утвърдените нощес от парламентарната комисия по заетостта промени, отсега нататък изпратените в чужбина служащи следва да получават еднообразно заплащане за идентичен труд, без значение от коя страна от Европейски Съюз произлизат. Предвижда се също след приключването на първичен период от 24 месеца за командированите служащи да бъде прилагано напълно локалното трудово законодателство.

Средствата за пътешестване и нощувка следва да бъдат покривани от работодателя или включени в заплатата. Двугодишният период на отстъпка може да бъде продължен, в случай че сдружението, изпратило служащия, се нуждае от в допълнение време за осъществяването на услугата.

Дейността на интернационалните превозвачи ще бъде обхваната от в допълнение законодателство, само че до момента в който то бъде квалифицирано, ще се ползва посочената инструкция. Тези оферти се чака да бъдат гласувани от Европейския парламент идната седмица и по-късно да бъдат разисквани в Съвета на Европейски Съюз.

Ако бъдат въведени, измененията ще обиден изключително командированите служащи, които до момента се употребяват от опцията да бъдат облагани по законодателството на своята (изпращащата) страна. Разликите в облагането в обособените страни в Европейски Съюз икономисват към този момент на източноевропейските служащите огромни суми от налога върху приходите и обществените осигуровки, които в Западна Европа са в пъти по-високи. Това е повода западните страни да упорстват за промени, тъй като съгласно тях евтината работна ръка води до " обществен дъмпинг ".

С обяснението, че всички служащи " би трябвало да имат равни права и отбрана ", групата на западноевропейските страни, водени от Франция, упорства всички работещи в дадена страна от Европейски Съюз, без значение дали са командировани или непрекъснато заети на локалния трудов пазар, да получават идентични заплати за идентичен труд и да бъдат облагани еднообразно. Очаква се въвеждането на сходни ограничения да пресече притока на източноевропейски служащи и да разтовари обществените бюджети в западноевропейските страни, които в този момент заплащат компенсации за безработица на локалните хора, останали без работа около притока на източноевропейци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР