Броят на автомобилите в Пловдив и как те се отразяват

...
Броят на автомобилите в Пловдив и как те се отразяват
Коментари Харесай

Колко са регистрираните автомобили в Пловдив? Само за година новите коли са 29 000

Броят на колите в Пловдив и по какъв начин те се отразяват на трафика е тематика, обичана освен на политиците, само че и на всеки редови жител. Битката със тапите, неналичието на паркоместа и неналичието на съответен различен превоз кара ръководещите да влагат милиони в пътища, само че резултатът рядко е приемлив.

Съвсем скоро пък стартира и най-голямата транспортна обсада на Пловдив, с близо 14 затворени булеварда.

Кметът Здравко Димитров постоянно обича да споделя, че в града всеки месец има влизане и излизане на 6 млн. автомобила. Статистиката обаче не обгръща пътуванията с персонален автомобил в границите на града, а броят доста ще нарасне, в случай че се хване и той.

Колко са в действителност колите, регистрирани в Пловдив?

Обичайно в КАТ – Пловдив всяка година се записват сред 35 000 и 40 000 автомобила, за територията на цялата област.

За 2021 година единствено на територията на Община Пловдив са регистрирани 26 105 автомобила, от които товарни до 3,5 тона са 2810 коли. Още 3103 други МПС-та са получили регистрация. От тях 959 са мотоциклети.

Впечатление прави, че естественият приръст на новите коли е дребен - към 4000 коли години. Причината е, че за 2021 година дерегистрирани 22 140 леки автомобила, от които 1968 товарни до 3,5 тона. Около 3 хиляди са отписаните други МПС-та на територията на Общината.

Важно изискване е, че няма данни тези коли в реалност дали са отпаднали или продадени другаде, или просто са регистрирани в прилежащи общини, където налог МПС е доста по-нисък.

По лист към 31.12.2021 година единствено в Община Пловдив са регистрирани 174 576 леки автомобила, от които 19 999 товарни до 3,5 тона. Другите МПС-та са 23 149, от които мотопеди и мотоциклети са 6100.

С други думи всеки ден в придвижването биха могли да се включват 200 000 МПС-та единствено от Община Пловдив, без да се брои директния трафик, както и тези от прилежащи общини.

Старата максима в урбанистиката гласи, че колкото повече пътища се вършат, толкоз повече коли ги пълнят.

На процедура Пловдив не е изработен за толкоз коли, а решението е допустимо повече хора да оставят ключовете си за колата вкъщи и да употребяват различен превоз. Нещо, което обаче Община Пловдив не счита за приоритет, най-малко съгласно дейностите им.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР