Бронзов бюст-паметник на българския поет и войвода Пейо Яворов беше

...
Бронзов бюст-паметник на българския поет и войвода Пейо Яворов беше
Коментари Харесай

Откриха паметник на Яворов в Двора на кирилицата

Бронзов бюст-паметник на българския стихотворец и челник Пейо Яворов беше открит в културно-историческия комплекс Двор на кирилицата в старопрестолна Плиска. С него се поставя началото на Алея на писателите от целия свят, творили на кирилица.

Паметникът беше открит персонално от уредника на къщата-музей на поета в Чирпан Тодор Иванов пред стотици посетители. Той постави и пръст от родното място на Яворов в подножието на постамента. Начинанието беше благословено точно на Деня на будителите от отец Андрей Стефанов.
В Двора на кирилицата прозвуча публикация за българския челник и стихотворец, написана през 1936 година от военачалник Гарегин Нъжде, пълководец на арменска доброволческа рота в Македоно-одринското опълчение и народен воин на Армения. Детската група „Звездици“ огласи тържеството с ария за будителите, десетки венци отрупаха паметника.

На 25 ноември в Алеята на писателите ще бъде открит и бюст-паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов. Мястото ще се трансформира в разнолик мавзолей на класици от целия свят, творили на кирилица.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР