Броени дни след посещението у нас на заместник-държавния секретар на

...
Броени дни след посещението у нас на заместник-държавния секретар на
Коментари Харесай

България и САЩ са стратегически партньори по редица въпроси от регионален и глобален характер

Броени дни след визитата у нас на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Джон Съливан, заместник-министърът на външните работи на България, Георг Георгиев одобри заместник-помощника на държавния секретар за Европа и Евразия, Матю Бойс.

„ България и Съединени американски щати имат непосредствен и деен разговор на всяко равнище и днешната ни среща е значим миг в интегрираните ни партньорски връзки “, уточни Бойс при започване на диалога. „ Смятам, че връзките сред същински сътрудници следва да се развиват точно по този метод – със срещи на всички равнища “, отговори заместник-министър Георгиев и добави, че България и Съединени американски щати са стратегически сътрудници по редица въпроси от районен и световен темперамент. Двамата събеседници разискаха тематики от двустранен интерес, както и тематики свързани с районни и световни въпроси.

Георг Георгиев препотвърди българското виждане, че Черно море би трябвало да бъде зона на мир. „ Българската позиция по този въпрос е безапелационна и ясна “, добави той и напомни, че министър председателят Бойко Борисов към този момент неведнъж я е подчертавал. Гостът показа, че с помощта на географската си позиция България има „ неповторим взор “ върху места като Източното Средиземноморие, Турция и Русия, което прави българските събеседници скъпи и значими. Георг Георгиев благодари за оценката и изрази мнение, че интензивните контакти сред народите също са залог за все по-доброто схващане на спецификите и същността на страните, техните политически, исторически и културни особености. „ Затова се надяваме страната ни допустимо най-скоро да бъде включена в Програмата за безвизово пътешестване на Съединени американски щати, тъй като от една страна това ще внесе спомагателна изясненост за ставащото в нашия район, само че и ще увеличи още повече видимостта на страната ви тук “, добави заместник-министърът.

„ Нещо повече - подобен ход би укрепил икономическите връзки, което ще спомогне за друга значима цел на българската страна – участието ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване. Надяваме се Съединените щати да поддържат България в нейните старания да получи ясна вероятност за участие в организацията”, заключи той. Георгиев и Бойс се договориха, че и отсега нататък ще продължат да поддържат непосредствен и натоварен контакт по всички стоящи на дневен ред тематики.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР