Броени часове след като решението на Върховния административен съд отмени

...
Броени часове след като решението на Върховния административен съд отмени
Коментари Харесай

ЦИК все пак ще мисли в колко секции да се броят контролно разписки

Броени часове откакто решението на Върховния административен съд анулира частта от издадените от ЦИК методически инструкции за осъществяване на изборите, касаеща наложителното контролно броене на разписките, от комисията към момента не се отхвърлят от ръчното преброяване на книжата.

" Решението излезе напълно скоро, срещнали сме се с него само в персонално качество. В идващите дни би трябвало да има решение по какъв начин да се действа ", съобщи представителят на ЦИК Росица Матева. И акцентира неведнъж - контролното преброяване, както повелява решението на магистратите, има единствено осведомителен темперамент и няма да се отрази на формалните изборни резултати.

" Решението на Върховен административен съд анулира само точка 3, а не цялата наредба ", уточни от своя страна Цветозар Томов. При инспекциите до момента в предходните 2 вота няма открити неточности, повода за която да е машината или софтуерът, а е имало само такива, дължащи се на човешкия фактор, безапелационен бе още той.

" Подготовката за изборите върви относително обикновено, при всички случаи няма проблем, който не можем да разгадаем, включително и тези, които толкоз интензивно се разясняват в медиите ", добави представителят на ЦИК.

Като мотив за терзания частично той уточни мобилните урни за гласоподаване за хората с увреждания. Причината - усложняването на епидемиологичната конюнктура. От ЦИК обаче твърдят, че вършат всички допустимо, с цел да може всеки български жител да упражни конституционното си право на глас.

Всички спомагателни 1600 устройства, които изиска изборната комисия за идния избор към този момент са доставени и се съхраняват дружно с останалите машини, стана ясно още на брифинга.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР