Броени часове остават до церемонията по коронацията на новия британски

...
Броени часове остават до церемонията по коронацията на новия британски
Коментари Харесай

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Броени часове остават до церемонията по коронацията на новия английски крал – Чарлз III. Тя ще се състои на 6 май и се чака с голям интерес. Какво в действителност следва да се случи? Кои са някои от най-важните детайлности, които би трябвало да знаем за коронацията? И какво ще се случи в дните след дълго чаканото събитие?

Here's everything you need to know about King Charles III’s coronation
— CNN (@CNN)
По-скромна гала

На церемонията ще участват над 2200 посетители, измежду които ще има държавни ръководители, звезди, както и представители на разнообразни религиозни и етнически общности. За съпоставяне, на коронацията на кралица Елизабет II, състояла се преди 70 години, участвали към 8200 души. „ Предстоящата гала ще бъде по-малка и в прочут смисъл по-скромна, с цел да подхожда на актуалните политически и обществени условия. Крал Чарлз III ще има нелеката задача да не показва своето голямо благосъстояние в миг, в който доста британци не могат да платят сметките си за ток. На коронацията ще има и по-малко посетители, което прави още по-любопитен въпроса кой ще участва и кой – не “, означи за Vesti.bg проф. Тобайъс Харпър от университета в Аризона, който е създател на редица изявления и научни писания, отдадени на историята на Обединеното кралство.

„ Мястото и ролята на Общността на нациите (международна организация, в състава на която влизат 53 самостоятелни страни – като Канада, Нова Зеландия, Ямайка и Папуа Нова Гвинея. Всяка една от тях в предишното е била част от Британската империя) ще бъдат изключително значими “, счита още проф. Харпър. По думите му, „ новият крал ще поеме функционалностите на държавен глава на част от членовете на Общността, като това се случва в миг, когато от ден на ден хора не крият недоволството си от монархията. В съпоставяне с 1953 година, когато се състоя коронацията на кралица Елизабет II, централната роля на монарха евентуално ще бъде отслабена. Въпреки това, Чарлз III ще бъде крал на към 60 млн. души, живеещи оттатък границите на Обединеното кралство. Със сигурност ще бъде забавно да забележим каква ще е ролята на така наречен имперско завещание по време на церемонията. Не бива да забравяме, че доста хора във Англия биха предпочели да не помнят за въпросното минало “.

How King Charles III's coronation will compare to previous ceremonies
— TIME (@TIME)
„ Бог да пази краля! “

„ Важно е да се знае, че има разлика сред възкачването на престола, което се случва след гибелта на предшественика на даден монарх и неговата публична коронация “, изясни за Vesti.bg професорът по история Кевин Джеймс от университета в Гуелф, Онтарио. „ Чарлз III, да вземем за пример, стана крал незабавно след гибелта на Елизабет II, само че церемонията по коронацията му ще се състои близо осем месеца след кончината ѝ. По този метод, хората имат време да изкажат своята респект към починалия монарх, преди да отпразнуват началото на ръководството на неговия правоприемник “, добави той.

Събитията, планувани за 6 май, ще стартират с „ Кралско шествие “ от Бъкингамския замък до Уестминстърското абатство. Бъдещият крал и неговата брачна половинка Камила ще пътуват с карета, теглена от шест коня. Чарлз III ще бъде коронясан в 12:00 часа, като службата ще бъде водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби. Новият крал първо ще бъде показан на паството, което ще отговори с фразата „ Бог да пази краля! “ След това монархът ще постави клетва и ще бъде помазан и блажен от архиепископа. Любопитна детайлност е, че за задачата ще бъде употребена позлатена лъжица от XII в., а помазването ще бъде „ единствената част от церемонията, която публиката няма да види “, означи Уелби.

New photographs of Britain’s King Charles III and Queen Camilla have been released by Buckingham Palace
— CNN (@CNN)
„ Коронацията съставлява религиозна гала на Англиканската черква. В същото време, обаче, множеството от поданиците на краля не са практикуващи англиканци. По тази причина ще е забавно да забележим дали Чарлз III и уредниците на събитието ще се опитат да го приспособяват по метод, който да се хареса на допустимо най-голяма част от жителите на Обединеното кралство “, счита проф. Харпър. „ Мисля, че хората постоянно подценяват динамичността и гъвкавостта на кралските обичаи. По време на коронацията ще бъдат спазени традиции и употребявани предмети с дълга история – някои от тях са на възраст от към 1000 години. Въпреки това, всяка една сходна гала е съпроводена и от нови практики и изменени акценти върху детайли от символиката на короната. В исторически проект, монарсите и техните чиновници постоянно са намирали метод, по който да приспособяват традициите към това, което считат за значимо за актуалното общество. Моят съвет към всеки, който следи церемонията, е да внимава точно за новите и разнообразни елементи и да не се концентрира само върху старите и до болежка познати традиции “, прибавя специалистът.

Дните след коронацията

След церемонията, новият крал и неговата брачна половинка, съпроводени от членове на фамилията си, ще се завърнат в Бъкингамския замък. След това, те ще се покажат на балкона, с цел да поздравят своите жители. Историците означават, че в процесията на Елизабет II, състояла се след коронацията ѝ, взели участие почти 16 000 души. В свое изказване Чарлз III изрази своята вяра, че празничните дни ще дадат опция на всички британци да се съберат със своите родственици и другари. В неделя, в парка на замъка Уиндзор ще се състои концерт, в който ще вземат участие звезди от целия свят. Тъй като Чарлз III е безапелационен съперник на фойерверките, събитието ще завърши със зрелищно светлинно шоу.

London’s Metropolitan Police arrested a man outside Buckingham Palace on Tuesday after he allegedly threw suspected shotgun cartridges into the palace grounds, just days before the coronation of King Charles III.
— CNN (@CNN)
За неработния понеделник, който ще бъде третия ден на така наречен коронационен уикенд, са планувани огромен брой тържества и благотворителни начинания. Представители на Бъкингамския замък подчертаха, че всички събития ще бъдат „ обърнати към бъдещето “, като в същото време ще бъде непокътната връзката с дългогодишните обичаи на монархията. Властите на собствен ред означават, че са въведени засилени ограничения за сигурност и се чакат няколко митинга. Един от тях ще се състои на емблематичния площад Трафалгар, като в него евентуално ще вземат присъединяване към 1200 съперници на монархията. Демонстрации в поддръжка на независимостта на Шотландия ще се проведат в Единбург и Глазгоу. През април пък се появиха сведения, че стачкуващи могат да се опитат да саботират церемонията, употребявайки свирки, с които да изплашен конете, участващи в тържествената върволица.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР