Броенето на гласовете за Сената на САЩ продължава. Докато анализаторите

...
Броенето на гласовете за Сената на САЩ продължава. Докато анализаторите
Коментари Харесай

Защо остарели политици влизат в Сената на САЩ, Норвегия избира 20-годишни?


Броенето на гласовете за Сената на Съединени американски щати продължава. Докато анализаторите дефинират тези избори за едни от най-значимите от години насам, насочваме взор към годините на политическите водачи.

79-годишният президент на страната Джо Байдън, представител на Демократическата партия, е най-възрастният измежду тях. Основният му противник - републиканецът Доналд Тръмп, пък е на 76 години.

" Бейби бумъри " vs. " Милениали "

В Конгреса на Съединени американски щати междинната възраст е най-високата от две десетилетия. " Бейби бумърите " – родените сред 1946 и 1964 година, преобладават, а " милениалите " – родените сред 1980 и 1995 година, съставляват едвам 6%.

Според някои анализатори неналичието на младежи в американската политика е оказала надълбоко влияние върху демокрацията на Съединени американски щати. В това стои невъзможността за прогрес по въпроси, които вълнуват по-младото население - като насилието и изменението на климата.

Междинните избори през ноември ще трансформират състава на законодателната власт, само че доста от най-старите ѝ лица ще останат, показват специалисти, представени в разбор на Би Би Си.

Джо Байдън
Снимка: Ройтерс


Възрастовите условия пречат

Законодателите на Съединени американски щати с най-дълъг стаж нормално са първи на опашката за управителни постове и назначения в комитети. Разпознаваемостта и събраният към този момент опит им подсигуряват по-лесното преизбиране. Допълнително има и възрастови условия. За да се присъедините към Камарата на представителите, е належащо да сте най-малко на 25 години, а с цел да влезете в долната камара на Конгреса - на 30 години.

Междувременно младите претенденти са изправени пред финансови бариери – като търсенето на офис с по-малко запаси, разполагане с по-малко средства и други спънки като разноски за гледане на деца или студентски дълг.

Доналд Тръмп
Снимка: Ройтерс


Първи представител на " поколението Z " влиза в в долната камара на Конгреса

По-рано през днешния ден стана ясно, че 25-годишният демократ Максуел Алехандро Фрост е първият представител на " поколението Z " (родените от 1996 до 2009 г.) в долната камара на Конгреса на Съединени американски щати. Той победи противника си републиканец Калвин Уимбиш в борбата във Флорида за място в Камарата на представителите.

Максуел Фрост
Снимка: Ройтерс


0,23% са хората под 30 години в нея, а в Сената такива няма, демонстрира изследване на Интерпарламентарния съюз (IPU).

Докато междинната възраст на политическите представители на Сената на Съединени американски щати е 64 години, на Сената на Канада - близо 66, на Камарата на общините на Англия - 70, то на другия полюс, измежду страните с най-млади политици, са Армения, Нидерландия, Италия, Белгия, Сърбия и Норвегия.

20-годишната Марен Грьоте - най-младият политик в историята на Норвегия

През 2021 година 20-годишната Марен Грьоте стана най-младият политик в историята на Норвегия. Тя е една от 23-мата представители на възраст под 30 години в Народното събрание.

Средната възраст в Стортингет (норвежкото национално събрание) е 46 и остава такава от края на 90-те години на предишния век, защото макар че рекорден брой младежи се причисляват, те също работят по-дълго. Най-възрастният народен представител там е на 77.

„ Изключително значимо е парламентите да наподобяват на страните, които съставляват. Наличието на вероятности за младежите води до по-добри политики “, разяснява пред Би Би Си Джони Ланг от IPU, който събира световните данни.

Марен Грьоте разказва себе си като " елементарен млад норвежец ", който обича както купоните с другари, по този начин и разходките в планината. Признава обаче, че откогато е влезнала в Народното събрание, време за това съвсем няма.

20-годишната жена има вяра, че наличието на толкоз млади политици в Стортингета носи доста преимущества. " Ние младите също имаме житейски опит, само че образуван по различен метод “, споделя тя.

Избирателната система е една от аргументите Норвегия да е измежду страните с най-млад парламент в света, счита Рагнхилд Луиз Муриас, професор по политически науки в университета в Берген.

Там в един и същи регион могат да бъдат определени няколко души от една и съща партия.

„ Това значи, че по-възрастен и известен мъж може да бъде най-хубавият претендент, само че нетолкова известни млади дами също могат да бъдат номинирани за идващите позиции и да бъдат определени “, споделя Муриас.

Във Франция, в Обединеното кралство и Съединени американски щати спечелилият взема всичко. Затова партиите считат, че не могат да си разрешат да оглавяват листите с млади и неопитни претенденти.

4,6% от българските депутати са на или под 30 години

Проучването на IPU не демонстрира междинната възраст на депутатите на Народното събрание в България все още. Но има друга статистика. Неговият ръководител (Вежди Рашидов) е роден през 1951 година и е на 70. От 240 народни представители 124 са на възраст 45 или по-млади, останалите 116 са над или на 46 години.

4,6% пък от нашите депутати са на 30 или под 30 години. Най-много са депутатите сред 31 и 40 години. Те са 67.

В статистиката на IPU за българския парламент стоят и някои грешки. Като най-възрастен народен представител в него е посочена Мика Зайкова, а като най-млад Сашо Савов. И двамата обаче не участват в състава на последното национално заседание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР