Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Обединеното кралство не

...
Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Обединеното кралство не
Коментари Харесай

Камерън: Нямахме друг избор, освен да предприемем удар срещу хутите

Британският външен министър Дейвид Камерън съобщи, че Обединеното кралство не е имало различен избор, с изключение на да предприеме военни дейности против хутите в Йемен поради нападенията им в Червено море, заяви Би Би Си.


Камерън съобщи, че Обединеното кралство е отправило към групировката " предизвестие след предизвестие ", преди да се причисли към водените от Съединени американски щати удари тази седмица.

В публикация за Sunday Telegraph той съобщи, че цените в Обединеното кралство ще се покачат, в случай че хутите блокират значими търговски пътища.

Групировката, подкрепяща Хамас, нападна кораби в Червено море, като твърди, че е ориентирана против Израел поради войната в Газа.

Нападенията им против товарни кораби - някои от които нямат ясна връзка с Израел - накараха огромните корабни компании да отклонят корабите от Червено море, като вместо това изберат по-дълъг маршрут към Южна Африка.

Главата на английската дипломация съобщи, че Обединеното кралство взе участие в ударите, с цел да отбрани " свободата на корабоплаването ".

Той също по този начин допусна, че Англия може да нанесе нови удари по цели на хутите, в случай че офанзивите им продължат.

" Ако хутите откажат този преход на корабите, жизненоважните вериги за доставки са застрашени и цените във Англия и по целия свят ще се покачат ", сподели той.

" Ще работим със съдружниците. Винаги ще пазиме свободата на корабоплаването. И, което е от решаващо значение, ще бъдем подготвени да подкрепим думите с дейности ", добави висшият посланик.

Хутите са политическа и военна формация, която управлява огромна част от Йемен, в това число столицата. Подкрепяни са от Иран - върлия зложелател на Израел.

Хутите са декларирали поддръжката си за Хамас и настояват, че нападат всеки транспортен съд, пътуващ към Израел или притежаван от него. По данни на Съединени американски щати от 19 ноември насам те са направили минимум 27 набези и са изстреляли редица безпилотни самолети и ракети към Израел.

Камерън съобщи, че изказванието на хутите, че офанзивите им са свързани с войната в Газа, е " нелепост ".

" Те са атакували кораби от страни от целия свят, които са се насочвали към дестинации по цялото земно кълбо ", написа той.

Външният министър добави, че взаимните дейности " ще са съдействали ненапълно за понижаване на опциите на хутите, построени с поддръжката на Иран "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР