Британският външен министър Борис Джонсън, се обади на иранския си

...
Британският външен министър Борис Джонсън, се обади на иранския си
Коментари Харесай

Борис Джонсън звъни на иранския си колега заради гаф с арестувана жена

Британският външен министър Борис Джонсън, се обади на иранския си сътрудник след гаф, в който беше упрекнат, че е направил неточност , като е съобщил на Народното събрание, че жена с британско-иранско поданство, арестувана в Иран, е обучавала публицисти там, оповестява ДПА.

" Външният министър се обади на иранския външен министър Зариф тази заран, с цел да разиска делото на госпожа Назанин Загари-Ратклиф ", разясняват от кабинета на Джонсън.

Джонсън " изрази безпокойствие " по съмнение на иранските управляващи , че изявленията му предходната седмица пред комисията по външни работи на английския парламент " са хвърлили нова светлина " по случая.

Джонсън е споделил на Зариф, че е " ясно, че госпожа Загари-Ратклиф е била в Иран на отмора, когато е задържана ".

Джонсън е възнамерявл с изкаването си в Народното събрание да " осъди иранското мнение, че образованието на публицистите е закононарушение, а не че има вяра в иранските изказвания, че госпожа Загари-Ратклиф е била забъркана в такава активност ".

Той прикани Иран да освободи Загари-Ратклиф и съобщи, че възнамерява да посети Иран тази година, с цел да обсъдят случая. " Външният секретар приема, че забележките му към комисията по външни работи биха могли да бъдат по-ясни по този въпрос " , допълват от кабинета на Джонсън.

Загари-Ратклиф е наказан на 5 години затвор през януари, задържана е през април 2016 година и е упрекната в шпионаж и протест.

Британско-иранската гражданка работи в Лондон като управител на плана за фондация Thomson Reuters, само че Иран не признава двойната народност.

Фондацията и брачният партньор на Загари-Ратклиф приканиха Джонсън да " поправя сериозната неточност, която е направил " в Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР