Британският щам на вируса заразява по-бързо, по-тежко протича заболяването, бързо

...
Британският щам на вируса заразява по-бързо, по-тежко протича заболяването, бързо
Коментари Харесай

Личен лекар: Все повече млади хора карат тежко вируса


Британският вариант на вируса заразява по-бързо, по-тежко протича болестта, бързо стига до белите дробове, температурата по-бързо се подвига и тя е по-висока - 38 - 39 градуса, има зной и кашлица, както и още веднъж мощни мускулни болки. Това описа в изявление за БНР доктор Павлина Здравкова, общопрактикуващ доктор и основен секретар на Столичната лекарска гилдия на Българския лекарски съюз.

Оплакванията и паниката на пациентите от един-два дни са се нараснали, тъй като броят на инфектираните с ковид пораства, както са повече и позитивните проби, сподели още тя.

Според нея ограниченията са разхлабени прекомерно рано: „ Като се позатопли времето и се отпуснаха ограниченията и хората, затворени дълго време, малко позабравиха и да съблюдават предписанията. А безусловно наложително е да се съблюдават ограниченията - дезинфекцията, отстоянията също, за какво в този момент се отвориха моловете и заведенията за хранене. Моето персонално мнение е, че малко раничко отворихме, тъй като това, което в този момент виждам, е, че хората, които в този момент се разболяват, са сред 25-30 годишни, и го карат приблизително тежко - тъй че възрастта спада, а има и деца до 12 години инфектирани “.

На фона на високата заболеваемост има дефицит на ваксина. А ползата на хората към имунизирането пораства. Хората в този момент желаят да се имунизират, само че имунизациите са незадоволително при нас общопрактикуващите, а броя на искащите пораства, уточни доктор Здравкова, съгласно която организацията за имунизация е добра: " Трябва да има и " зелени коридори ", тъй като там е всеобщата имунизация, а и те работят 24 часа. При нас това не може да стане - ние записваме нашите пациенти единствено, а те са и по-възрастните, при нас им е по-удобно, тъй че ние като колегия сме подготвени да правим имунизацията, стига да има да има ваксини и ние също да можем по-всяко време да си ги поръчваме ".

Вирусът на английския вид се задържа в горните дихателни пътища и е в пъти по-заразен, обясни от своя страна проф. Тодор Кантарджиев в изявление за Радио „ Фокус “. По-лесното заразяване е поради по-голямото количество вирус, който се натрупва в горните дихателни пътища. Британският вид трансформира и възрастовото засягане, сподели още той. С покачването на броя на случаите прави усещане, че засягането до 19-годишна възраст е доста по-голямо. Заболяването стартира с недоволство от горните дихателни пътища - хрема и гърлобол, само че към момента няма безапелационни медицински доказателства, че хремата е сигурен признак, че сме инфектирани с английския вид на ковид, изясни проф. Кантарджиев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР