Британският сателитен оператор OneWeb планира да обедини усилията си с

...
Британският сателитен оператор OneWeb планира да обедини усилията си с
Коментари Харесай

Европейски сателитни компании се обединяват в сделка за 3.4 млрд. долара

Британският сателитен оператор OneWeb възнамерява да сплоти напъните си с европейската Eutelsat в договорка, чиято цел е да конкурира SpaceX на Илон Мъск, предава CNBC.

Eutelsat ще издаде 230 милиона нови акции и ще ги обмени за целия оставащ акционерен капитал на OneWeb, като акционерите на двете компании ще имат надлежно 50% от новата компания.

Сделката прави оценка OneWeb на 3.4 милиарда $, а след приключването ѝ обединената компания се чака да генерира почти 1.2 милиарда евро доходи през фискалната 2022-2023 година

Доминик Д’Инин и Ева Бернеке от Eutelsat ще продължат да извършват съответните си функции като ръководител и основен изпълнителен шеф на комбинираното сдружение, до момента в който притежателят на OneWeb Сунил Бхарти Митал ще стане съпредседател.

OneWeb желае да пусне 648 спътника в ниска околоземна орбита, които биха помогнали за обезпечаване на широколентов интернет достъп за отдалечените и селските региони. Понастоящем компанията има 428 спътника в орбита, които в този момент ще бъдат комбинирани с 36-те флоти от спътници на геостационарна орбита на Eutelsat.

OneWeb от дълго време прави опити да се конкурира с големия сателитен интернет план Starlink на SpaceX, както и с Kuiper на Amazon, само че се сблъска с компликации при превръщането на високите си упоритости в жизнерадостен стопански модел.

Компанията излезе от банкрут през 2020 година благодарение на държавното управление на Обединеното кралство, откакто изгори милиарди долари в рисков капитал. Тогава страната ѝ отпусна избавителен пакет от 500 млн. $.

Стартъпът беше обиден и от замразяването на изстрелванията на ракети от Русия след нахлуването в Украйна и беше заставен да се обърне за поддръжка към SpaceX.

OneWeb се ​​надява, че обединяването с Eutelsat ще помогне за ускоряването на нейните проекти. Изглежда обаче, че вложителите към момента не са уверени в светлото бъдеще, защото акциите на Eutelsat се търгуваха на най-ниското си равнище от края на 2020 година насам след оповестяването на договорката.

Eutelsat съобщи, че краткотрайно ще спре изплащането на дивиденти, с цел да се концентрира върху внедряването на сателитната група на OneWeb.

Сделката предстои на утвърждение от регулаторите, в това число и на непоколебим развой за инспекция на националната сигурност в Обединеното кралство. Очаква се мониторингът да завърши до първата половина на 2023 година

Въпросът за задграничните поглъщания стана изключително сензитивен в подтекста на несполучливия опит на Nvidia да поеме английския дизайнер на чипове Arm, както и след продажбата на производителя на полупроводници Newport Wafer Fab на китайска компания.

Съгласно изискванията на съглашението, акциите на OneWeb ще продължат да се търгуват под съществуващото си име, а компанията ще резервира седалището си в Обединеното кралство. Eutelsat, чийто бумаги се търгуват в Париж, възнамерява да реализира в допълнение листване на Лондонската фондова борса.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР