Британският режисьор Майкъл Аптед, известен с дългогодишната си документална поредица

...
Британският режисьор Майкъл Аптед, известен с дългогодишната си документална поредица
Коментари Харесай

Почина режисьор, снимал филм за Бонд

Британският режисьор Майкъл Аптед, прочут с дългогодишната си документална поредност " Up " и като основател на кино лентата " Само един свят не стига " за Джеймс Бонд, е умрял на 79-годишна възраст, оповестяват международните организации, базирайки се на сътрудника му.

Аптед е умрял в четвъртък в дома си в Лос Анджелис, Съединени американски щати, оповестява сътрудникът му Рой Аштън, без да разкрива детайлности към кончината му, написа life.dir.bg.

Майкъл Аптед е прочут и с работата си над продукции като биографичния филм за кънтри певицата Лорета Лин " Дъщерята на миньора ", " Паркът Горки ", " Горили в мъглата ", " Процес от класа ", " Крайни ограничения ", " Достатъчно ", " Изумителна берекет ", " Енигма ", " Пробив ", и епизоди от дългогодишния английски сериал " Коронейшън стрийт ".

Режисьорът е най-известен с документалната си поредност " Up ", стартирала през 1964 година и проследяваща ориста на 14 английски деца от разнообразни социо-икономически среди от седмата им година до 63-годишна възраст.

Майкъл Аптед е роден на 10 февруари 1941 година в Ейлсбъри, Бъкингамшър. Следвал е в Кембриджския университет. Сред приятелите му от студентските години е известният комедиант Джон Клийз. Аптед стартира кариерата си в английската телевизия " Гранада ", където се ражда концепцията за документалната поредност " Up ".

На по-късен стадий от живота си Аптед се мести в Лос Анджелис. В интервала сред 2003 и 2009 година е президент на американската Гилдия на режисьорите.

Томас Шлам, актуалният президент на професионалната организация, направи изказване, с което отдаде респект към видния кинодеец. " С натежали сърца скърбим за загубата на нашия уважаван сътрудник, дълготраен водач на режисьорската колегия и мой другар Майкъл Аптед. Наследството му вечно ще остане вплетено в тъканта на киното и нашата организация ", се показва в изказването.

Режисьорът на комедията " Шаферки " Пол Фейг споделя, че Аптед постоянно е бил извънредно добър с него, както и че е огромен обожател на работата му.

" Отиде си различен именит кинодеец, брилянтен документалист и прелестен сътрудник. Направете си услуга и се запознайте с впечатляващата му филмография ", написа в Туитър продуцентката на " Пришълците " и " Терминатор " Гейл Ан Хърд.

Почит към Майкъл Аптед отдадоха и от американската Академия за кинематографично изкуство и просвета на формалната страница на премиите " Оскар " в Туитър.

" Режисьорът Майкъл Аптед вечно ще бъде запомнен с новаторската си поредност " Up ", както и с многото си възхвалявани филми, измежду които " Дъщерята на миньора " и " Само един свят не стига ". Аптед ще липсва на всички ни ", гласи обявата.

Въпреки че самият кинодеец в никакъв случай не е получавал номинация за " Оскар ", два от филмите му получават актьорски номинации за най-желаните киноотличия - на Сигорни Уивър за превъплъщението ѝ в облика на приматоложката Даян Фоси в " Горили в мъглата " и на Джоди Фостър за " Нел ".

На страницата в Туитър на група " Гарбидж ", която извършва тематичното парче към кино лентата от поредицата за Джеймс Бонд, Майкъл Аптед е охарактеризиран като " очарователна душа ".

Аптед оставя след себе си брачната половинка си Пейдж Симпсън и три деца - синове Джим и Джон и щерка Лили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР