Британският регулатор на плодовитостта потвърди в сряда ражданията на първите

...
Британският регулатор на плодовитостта потвърди в сряда ражданията на първите
Коментари Харесай

Първите бебета с ДНК от трима души се родиха във Великобритания

Британският регулатор на плодовитостта удостовери в сряда ражданията на първите бебета в Обединеното кралство , основани благодарение на пробна техника, комбинираща ДНК от трима души , в опит да се предотврати наследяването на редки генетични болести на децата, предава „ Асошиейтед прес “.

Органът за човешко оплождане и ембриология посочи, че по-малко от пет бебета са родени по този метод в Обединеното кралство, само че не даде повече детайлности, с цел да отбрани самоличността на фамилиите. Новината беше обявена първо от вестник „ Гардиън “.

През 2015 година Обединеното кралство стана първата страна, която одобри законодателство, регулиращо методите за попречване дамите с дефектни митохондрии – източникът на сила в клетката – да предават въпросните недостатъци на техните бебета. Първото бебе в света, родено благодарение на техниката, се роди в Съединени американски щати през 2016 година

Генетичните недостатъци могат да доведат до болести като мускулна дистрофия, епилепсия, сърдечни проблеми и интелектуални усложнения . Около 1 на 200 деца във Англия се ражда с митохондриално разстройство. До момента 32 пациенти са получили позволение за такова лекуване.

За жена с дефектни митохондрии учените вземат генетичен материал от нейната яйцеклетка или ембрион, който по-късно се трансферира в донорска яйцеклетка или ембрион, който към момента има здрави митохондрии, само че останалата част от основната му ДНК е отстранена.

След това оплоденият ембрион се трансферира в утробата на майката . Генетичният материал от дарената яйцеклетка съдържа по-малко от 1% от детето, основано с тази техника. В изказване в сряда английският регулатор на плодовитостта съобщи:

„ Лечението с митохондриално донорство предлага на фамилиите с тежко наследствено митохондриално заболяване опцията за крепко дете. “

Агенцията изясни, че към момента е „ рано “, само че се надява участващите учени от университета в Нюкасъл скоро да разгласяват детайлности за лекуването.

Англия изисква всяка жена, подложена на лекуването, да получи утвърждение от Органа по човешко оплождане и ембриология . Регулаторът акцентира, че с цел да дават отговор на изискванията, фамилиите не би трябвало да разполагат с други налични благоприятни условия за отбягване на предаването на генетично заболяване.

Много критици се опълчват на техниките за изкуствено възпроизвеждане, като настояват, че има други способи хората да избегнат предаването на заболявания на децата си, като даряване на яйцеклетки или скринингови проби , и че пробните способи към момента не са потвърдено безвредни.

Други предизвестяват, че смяната на генетичния код по този метод може да бъде хлъзгав надолнище, който в последна сметка води до дизайнерски бебета за родители, които освен желаят да избегнат наследствени болести, само че и да имат по-високи, по-силни, по-умни или по-добре изглеждащи деца.

Робин Ловел-Бадж, специалист по стволови кафези в Института Франсис Крик, биомедицински проучвателен център в Лондон, разяснява, че ще бъде извънредно значимо да се следи бъдещото развиване на бебетата. В изказване той сподели:

„ Ще бъде забавно да разберем какъв брой добре е работила техниката (митохондриално донорство) на практическо равнище, дали бебетата са свободни от митохондриална болест и дали има някакъв риск те да развият проблеми по-късно в живота. “

Учени в Европа разгласиха проучвания по-рано тази година, които демонстрираха, че в някои случаи дребният брой анормални митохондрии, които неизбежно се придвижват от яйцеклетката на майката в тази на донора , могат да се възпроизвеждат, когато бебето е в матката, което в последна сметка може да докара до генетично заболяване .

Ловел-Бадж посочи, че аргументите за сходни проблеми към момента не са разбрани и че откривателите ще би трябвало да разработят способи за понижаване на риска.

Предишни проучвания, оценяващи друга техника за основаване на бебета от трима души , в това число донор на яйцеклетки, откриха, че години по-късно децата се оправят добре като младежи, без признаци на необикновени здравословни проблеми и положителни оценки в учебно заведение.

Лекари в Съединени американски щати бяха първите, които оповестиха първото бебе в света, с което са употребявали техниката за даряване на митохондрии , откакто лекуването беше извършено в Мексико .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР