Британският премиерът Риши Сунак обяви, че е наредил спешна работа

...
Британският премиерът Риши Сунак обяви, че е наредил спешна работа
Коментари Харесай

„Споделям ужаса на нацията“: Великобритания забранява кучетата от порода американско були

Британският министър председателят Риши Сунак разгласи, че е наредил незабавна работа за установяване на възбрана на кучетата от порода американско були. Това се случва след поредност от набези над хора.

„ Необходимо е да сложим завършек на тези насилствени офанзиви и да запазим хората в сигурност “, уточни той.

Министър-председателят добави, че все още тази порода не е дефинирана от закона, нo първата стъпка за това е жизненоважна и бързо би трябвало да се случи. „ След това ще забраним породата според Закона за рисковите кучета, разяснява Сунак, представен от английските медии.

Според стопаните на американско були обаче макар страховития си тип тези кучета са любвеобилни домашни любимци.

Премиерът заяви, че през 2021 година минимум 14 души са починали след набези от американско були и уточни, че то съставлява заплаха за децата и възрастните.

Сунак добави още, че споделя „ ужаса на нацията “ след оповестените видеоклипове, показващи скорошни офанзиви.

Само през миналата седмица са регистрирани два случая с кучета от тази порода. Мъж умря след нахлуване в град Уолсол, а 11-годишно момиче беше ранено в Бирмингам.

" Отлично фамилно куче ": Произход на американското були

Американското були произлиза от Съединени американски щати в края на 80-те години на предишния век, когато са кръстосани американски питбул териери и американски стафордширски териери. Те са кръстосвани в допълнение и с други породи, с цел да се сътвори още по-мускулесто куче.

Според интернационалния кучешки указател United Kennel Club американското були е „ чудесно фамилно куче “.

„ Въпреки страховития си външен тип, неговото държание е нежно и приятелско “, показват членове на клуба, които въпреки всичко означават и че „ експанзията на кучетата е присъща за тази порода “.

Американското були може да тежи повече от 60 кг и е задоволително мощно, с цел да надвие възрастен.

По време на пандемията броят им бързо нараства: Откога ги има на Острова? 

За първи път представители на породата идват на Острова през 2014-2015 година, а по време на пандемията броят им бързо нараства.

„ Много хора стартират да купуват кучетата с желание за размножаване. Има модели на съсобственост, при които получавате кучето гратис и се грижите за него, само че дилърът може да го взема за размножаване.

Какво ще се случи с кучетата, когато ги забранят?

Все още не е ясно какво ще се случи с кучетата от породата във Англия, когато тя бъде неразрешена.

Когато питбул териерите там са неразрешени, има " интервал на прошка ", през който притежателите могат да продължат да ги отглеждат при избрани условия.

Въвеждането на Закона за рисковите кучета в страната през 1991 година не разрешава развъждането, продажбата или подаряването им в случай че не отивате в чужбина. Кучетата от посочените породи би трябвало да бъдат с намордник и на мотив, когато са на публични места.

След края на интервала на амнистията притежаването на неразрешена порода към този момент беше нелегално.

Кои са неразрешените досега кучета във Англия?

В Закона за рисковите кучета на Острова все още влизат четири породи - американският питбул териер, японската тоса, дого аржентино и фила бразилейро.

Според закона държавното управление може да забрани всяка порода, която се отглежда за борби или има характерностите на куче, „ отглеждано с такава цел ".

Забраната на американското були, според съществуващото законодателство, може да се окаже предизвикателство, защото породата е извънредно сложна за категорично дефиниране.

Възрастна жена е убита от личните си кучета, до момента в който се пробва да ги разтърве

През април 65-годишна баба беше убита, откакто се опита да спре сборичкване сред двете си кучета от породата в дома си в Ливърпул. Съдебният доктор означи, че тя е открита с " пагубни пострадвания ".

Миналата година 17-месечно дете беше раздрано до гибел в дом си от американско були единствено седмица откакто фамилията го купи.

През 2021 година 10-годишният Джак Лис умря от тежки пострадвания на врата и главата, откакто беше атакуван. След това неговата майка прикани породата да бъде неразрешена.

" Толкова мощни челюсти " - откакто се заловен, не пускат

Според специалистите американското були има „ толкоз мощни челюсти “, че раните, които предизвикват са по-лоши спрямо тези, направени от други породи.

„ След като се заловен, не пускат “, показват те и допълват, че американското були чупи кости, раздира кожа и поврежда нервите.

Проучване, оповестено в списанието Public Health, сподели, че е имало неочакван скок на смъртните случаи от набези на кучета през 2022 година Регистрирани са 10 такива случая - в съпоставяне със приблизително три през предходните години.

" Този метод просто не работи ": Благотворителни организации се опълчват на възбраната

От обединението за надзор на кучетата, която включва Battersea, Blue Cross, Dogs Trust, BVA, Scottish SPCA, Kennel Club и Hope Rescue, разясняват пред Би Би Си, че възбраните на характерни породи са потвърдили, че са неефективни.

„ 32 година от действието на Закона за рисковите кучета, който се концентрира върху възбраната на избрани породи кучета, съответстваха с притеснителното нарастване на ухапванията и смъртните случаи. Този ​​подход просто не работи “, споделят в свое изказване.

Някои притежатели упорстват, че породата не е по-опасна от всяко друго куче.

" Тя е просто най-небрежното и глуповато куче, което в миналото съм имала. Отношението ѝ към хората, е необикновено, единственият ѝ минус е, че се вълнува, когато ги види “, разяснява Шарлот Таунър.

„ Не виждам причина за какво един виновен човек би желал да има куче, което е отгледано за принуждение. Никой не се нуждае от злобно и рисково животно “, показва Бейкър от Национална работа по опазване на здравето на Острова.

" Екстремно отглеждане ": Символ на статус измежду нарушителите

Никой специалист, с който Би Би Си беседва, не оспорва, че известността на американското були нараства.

Има някои доказателства, които допускат, че породата е желана от незаконни групи. Тези кучета се употребяват и като „ знак на статус “ измежду тях.

Според Иън Мутит, основен контрольор в Отдела за специфични интервенции на Кралското сдружение за попречване на жестокостта към животните, представителите на проведената престъпност от ден на ден са се замесили в търговията с рисково отглеждане на кучета през последните пет години. Продажбите на животните са доходоносни, като също така могат да се употребяват и за пране на пари.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР