Британският премиер Тереза Мей назначи Джереми Хънт за министър на

...
Британският премиер Тереза Мей назначи Джереми Хънт за министър на
Коментари Харесай

Нещо става на Острова

Британският министър председател Тереза Мей назначи Джереми Хънт за министър на външните работи на мястото на Борис Джонсън, съобщи Reuters, като се позоваха на известие на нейната канцелария.
Хънт, който до момента бе министър на опазването на здравето, е правилен човек на Мей.

Смяната може да промени салдото по въпроса за Брекзита в екипа на английския министър председател. Хънт, който е народен представител реакционер и оглавяваше от 2012 година министерството на опазването на здравето, е непосредствен съдружник на Мей за разлика от самоволния Джонсън.

По-рано английското държавно управление бе разтърсено от оставките на министъра за Брекзита Дейвид Дейвис и на сътрудника му на външните работи. Причина за тях станаха различията в кабинета за идното излизане на Англия от Европейския съюз.



Джонсън и Дейвис са за ясна и безапелационна разлъка с Европейски Съюз, така наречен "твърд Брекзит ". Хънт, който на референдума през 2016 година се разгласи за оставане на Англия в съюза, поддържа запазването на близки стопански връзки с блока, откакто страната го напусне следващата година.

През октомври обаче той увери, че е трансформирал мнението си по въпроса за Брекзита, частично поради разочароващата, по думите му, надменност на Европейски Съюз в договарянията с Англия.

Джонсън изрази неодобрение от предлагането на английското държавно управление за основаване на зона за свободна търговия с Европейски Съюз след Брекзита. Според него Англия е застрашена да се трансформира в колония на Европейския съюз.

Премиерът Тереза Мей е останала "малко сюрпризирана " от оставката на външния министър.

В писмо до Джонсън Мей написа, че той се е съгласил с показания от нея предходната седмица нов проект за Брекзита.



"Аз скърбя - и съм малко сюрпризирана - да получа (писмото с вашата оставка) след продуктивните диалози, които имахме в (резиденцията) Чекърс в петък, и всеобхватното и подробното предложение, което договорихме като кабинет ", написа английският министър председател в своя отговор до към този момент някогашния външен министър. "Ако вие не сте в положение да предоставите поддръжката, от която се нуждаем, с цел да си осигурим тази договорка в ползите на Обединеното кралство, е вярно да подадете оставка ", споделя още Мей на Джонсън.

Джереми Хънт ще бъде сменен като министър на опазването на здравето от Мат Ханкок. Досегашният основен прокурор Джереми Райт пък ще наследи Ханкок като министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР