Британският премиер Тереза Мей днес ще обяви официално оттеглянето си

...
Британският премиер Тереза Мей днес ще обяви официално оттеглянето си
Коментари Харесай

Тереза Мей подава официално оставка днес


Британският министър председател Тереза Мей през днешния ден ще разгласи публично отдръпването си като водач на Консервативната партия. Тя обаче ще продължи да извършва отговорностите си като министър председател, министър-председателят на Англия може да се отдръпна единствено в случай че може да показа на кралицата претендент за поста, който се употребява с поддръжката на болшинство в долната камара на Народното събрание.

Досега Тереза Мей управляваше с минимално болшинство от шестима депутати, които евентуално ще намалеят на петима според от изборните резултати за вакантното депутатско място от Питърбро.Това значи, че в случай че единствено трима депутати от досегашното болшинство не поддържат новия водач, той няма да получи избор на доверие.

Кандидатите за поста на Тереза Мей към този момент подават поръчки, като крайният период е до 17 часа локално време на 10 юни.

Процедурата по желание на водач на Консервативната партия планува 5 кръга гласувания от депутатите в Народното събрание, като при всеки ще отпадат претендентите с най-нисък резултат.

След това ще има и народен избор на 160-хилядната членска маса на партията, която ще избира сред двамата финалисти.

Цялата процедура би трябвало да приключи не по-късно от 22 юли, като не е ясно дали Народното събрание към момента ще заседава на тази дата или ще е разхлабен в лятна отмора.

Междувременно депутатите се пробваха да опростят процедурата, като понижат претендентите, тъй като в случай че те са доста на брой, ще е належащо повече време за избор.

Правилата бяха изменени след решение, че за издигане на кандидатура ще е нужна поддръжката на 8 депутати, а освен на двама, както бе досега, предава БНР.

Според анкетите Борис Джонсън е любимец, само че точно заради характера на процедурата, това може да се промени в хода на гласуването.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР