Британският премиер Борис Джонсън се извини днес, че е присъствал

...
Британският премиер Борис Джонсън се извини днес, че е присъствал
Коментари Харесай

Борис Джонсън се извини на англичаните, че е нарушил локдаун...

Британският министър председател Борис Джонсън се извини през днешния ден, че е участвал на градинско празненство по време на локдауна в страната през 2020 година Има въпроси, по които държавното управление " не подходи вярно ", призна той, представен от АП и Ройтерс.

Джонсън е изправен пред гнева на обществеността и политици поради изказвания, че негови чиновници са пренебрегнали рестриктивните мерки поради ковид, като са се събрали на тържество, макар че това е било неразрешено. Някои членове на неговата Консервативна партия споделят, че министър председателят би трябвало да подаде оставка, в случай че не успее да потуши недоволството.

Днес Джонсън за първи път призна, че е участвал през май 2020 година на градинско празненство в резиденцията си на " Даунинг стрийт ". Той обаче увери, че е считал, че това е " работна среща ".

" Искам да се извиня... Погледнато в ретроспектива, би трябвало да върна всички в работните им пространства ", сподели английският министър председател в Камарата на общините.

Покани за празненството са били разпратени по имейл до близо 100 души от почитан помощник на Джонсън. По това време във Англия е била в действие възбрана за срещи навън.

" Господин ръководител на Народното събрание, желая да се извиня. Зная, че милиони хора в цялата страна направиха невероятни жертви през последните 18 месеца. Зная за тъгите, през които те минаха, неспособни да оплакват своите умряли родственици, да живеят живота си, както биха желали, или да вършат нещата, които обичат. И зная какъв брой са ми ядосани, и на държавно управление, което оглавявам, защото си мислят, че на самия " Даунинг стрийт " разпоредбите не са били съответно спазвани от хората, които ги основават. И въпреки че не мога да очаквам изводите от воденото в този момент следствие, научих задоволително, с цел да зная, че има неща, към които просто не подходихме предписание. Длъжен съм да поема отговорността за това ", сподели пребледнелият Джонсън в изявлението си пред Народното събрание.

" Отидох в градината малко преди 18 ч. на 20 май 2020 година, с цел да благодаря на своите сътрудници, преди да се върна назад в канцеларията си 25 минути по-късно, с цел да продължа работа. Погледнато от позиция на времето, би трябвало да върна всички в работните им пространства ", съобщи още Джонсън.

" Партито за премиера завърши. Единственият въпрос е дали английската общност ще го изхвърли? Дали личната му партия ще го изхвърли? Или той ще постъпи честно, като си подаде оставката? ", сподели от парламентарната естрада Киър Стармър, водачът на главната опозиционна мощ - Лейбъристката партия.

На фона на абсурда рейтингът на Джонсън падна до рекордно ниски за целия му мандат равнища. Според социологическата организация " ЮГав " повече от половината британци желаят оставката му.

Скандалите към Борис Джонсън

Твърденията, че личният състав на премиера Борис Джонсън е провел градинско празненство, до момента в който Англия беше в локдаун поради ковид, са единствено следващите рецензии за непозволени дейности, които засягат английския водач, написа Асошиейтед прес.

Случаите на нарушение на разпоредбите и недобросъвестност са съпътствали Джонсън през кариерите му на публицист и политик. Навремето той беше уволнен от вестник поради фиктивен откъс, а по-късно беше отхвърлен от пост в Консервативната партия, тъй като излъгал за извънбрачна връзка.

Джонсън постоянно се е прибирал назад в играта след компликации, отбелязва организацията и показва информация за свадите, в които министър-председателят на Англия е забъркан.

ПАРИ ЗА ПЕРДЕТА

Джонсън от месеци е изправен пред обвинявания за ремонта на жилището на " Даунинг стрийт ", който английските министър председатели употребяват като своя публична резиденция. Лидерите получават 30 000 лири (41 000 долара) годишно за поддръжка на жилището, само че откакто Джонсън и сегашната му брачна половинка Кери се настаниха там през 2019 година, те направиха доста по-скъп ремонт, допълнен с дизайнерски тапети и скъпи мебели.

Първоначално от кабинета на Джонсън обявиха, че той самичък е платил за преоборудването, само че по-късно стана ясно, че то е било финансирано от богатия донор на Консервативната партия Дейвид Браунлоу.

Кристофър Гайд, консултант по етичните въпроси, назначен от Джонсън, сподели, че министър председателят не е знаел от кое място са парите, до момента в който медиите не съобщили за това при започване на 2021 година, след което ги е върнал.

" Покрих разноските. Напълно изпълних условията, които съм задължен да извърша в цялостен размер ", съобщи Джонсън през април.

През май Гайд оправда премиера за осъществени нарушавания.

След като медии разгласиха замяна на известия в УотсАп сред Джонсън и Браунлоу, което подсказва, че министър председателят е знаел от кое място идват парите, предходната седмица Гайд изрази " сериозна угриженост ", че информацията е била укрита от него. Той обаче не анулира предходното си решение.

Отделно английският политически регулатор - Избирателната комисия - санкции през декември Консервативната партия със 17 800 лири (24 000 долара) за това, че не е разкрила, както е редно, детайлности за парите за ремонта.

ХЛАБАВИ ПРАВИЛА ЗА ЛОБИРАНЕ

През ноември комисията по стандартите към Камарата на общините съобщи, че консервативният народен представител Оуен Патерсън би трябвало да бъде краткотрайно отхвърлен от служба за един месец, откакто бе открито, че е нарушил разпоредбите за лобиране, като се е застъпвал за две компании, които са му плащали.

Вместо да поддържа краткотрайното премахване - както се е случвало във всички предходни случаи - държавното управление на Джонсън подреди на консервативните депутати да го блокират и да преразгледат цялата процедура по стандартите.

Това провокира яростен митинг - от страна както на консерваторите, по този начин и на опозицията - и на идващия ден държавното управление промени курса. Патерсън подаде оставка, а при специфичните избори за негов заместител демократичните демократи изместиха консерваторите в регион, който от дълго време е цитадела на партията.

По това време Джонсън настояваше, че " Обединеното кралство не е корумпирана страна ". Случаят с Патерсън обаче провокира апели за стягане на хлабавите английски правила за лобиране и втора работа на депутатите. Тези старания набраха скорост след разкритието, че един законодател е печелил 400 000 лири (545 000 долара) годишно като юрист, до момента в който е бил и член на Народното събрание.

Досега не е оповестено публично следствие на разпоредбите.

НЕПОЗВОЛЕНИ ПАРТИТА

Сред причиняващите най-големи вреди обвинявания са тези, че Джонсън и неговият личен състав неведнъж са пренебрегвали строгите ограничавания, които държавното управление наложи по време на пандемията.

Началото бе сложено с разкритието, че тогавашният основен консултант на Джонсън, Доминик Къмингс, е карал 400 километра през Англия до дома на родителите си през март 2020 година, до момента в който в страната бе в действие заповед хората да си стоят у дома.

Джонсън устоя на апелите да уволни Къмингс, само че по-късно се скара със своя консултант, който напусна държавното управление и се трансформира в негов гневен критик. Къмингс е измежду тези, които настояват, че държавни чиновници са провели поредност нарушаващи разпоредбите за локдаун събирания в офиса и резиденцията на премиера на " Даунинг стрийт ", в това число коледни празненства през ноември и декември 2020 година и въпросното градинско тържество през май 2020 година.

Запитан за градинското празненство в понеделник, Джонсън съобщи: " Всичко, както знаете, е предмет на съответно следствие от страна на Сю Грей. "

Очаква се Грей да рапортува заключенията си до края на месеца, само че те бяха изпреварени от днешното опрощение на премиера.
Свързани вести Съветник на Борис Джонсън подаде оставка след скандално ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР