Британският премиер Борис Джонсън понесе поражение още при първия си

...
Британският премиер Борис Джонсън понесе поражение още при първия си
Коментари Харесай

Джонсън изгуби контрол над парламента и Брекзит и поиска извънредни избори

Британският министър председател Борис Джонсън понесе проваляне още при първия си конфликт с Народното събрание и то по най-важния за ръководството му въпрос - по кое време и по какъв начин страната да напусне Европейския съюз. Той бе зарязан от част от депутатите от собсвтвената си партия, които поддържаха опозицията в проектите ѝ да бъде задължено държавното управление да изиска отсрочване на Брекзит до 31 януари.

Така ще се избегне хаосът и вредите от Брекзит без договорка в среднощ на 31 октомври, само че също по този начин държавното управление губи надзор над процеса и ще би трябвало да извършва инструкциите на депутатите и да ръководи в малцинство.

Борис Джонсън, който непрестанно настояваше, че няма да изиска отсрочване и ще на 31 октомври ще има Брекзит без " в случай че " и " дали ", съобщи след провалянето, че желае предварителни избори, с цел да дефинират британците кой ръководи страната.

Гласуването за прекъсване на Брекзит без договорка е през днешния ден, а евентуално в идващите часове министър председателят ще разгласи избори за средата на октомври.

Това значи, че Народното събрание се разпуска, депутатите и министрите подават оставка и няма по какъв начин държавното управление да изиска утвърждение на изключителни средства или ограничения. Но също по този начин значи, че Джонсън, който теоретично има право с процедурни ходове да отсрочи деня на изборите след Брекзит, да изведе страната от Европейски Съюз, защото към този момент депутатите са му забраили да го направи.

" Той в никакъв случай не е бил изключително ефикасен в спектакъла в Камарата на общините. Тук не може да употребява мощните си страни - той се нуждае от смях, от аудитория, която се заиграва с него и му дава сила. Днес той получава тъкмо противоположното ", разяснява нощес Люис Гудол, политически сътрудник на Sky News. Негови сътрудници също написаха в обществените мрежи, че много унизително министър председателят е бил " наритан " в Народното събрание.

Още първоначално събитията потеглиха зле за Борис Джонсън със загубата на така наречен техническо болшинство на държавното управление в Народното събрание откакто депутатът Филип Лий разгласи, че напуща групата на консерваторите и се реалокира при либерал-демократите.

" След нескончаем и изчерпателен размисъл заключих, че не мога да послужвам на гласоподавателите и на страната си като закостенял член на Народното събрание ", сподели Лий, който е народен представител от 2010 година " Преди повече от 27 години се причислих към Коснервативната и юнионистка партия, предвождана от сър Джон Мейджър. Но партията, в която влязох през 1992 година не е тази, която напущам през днешния ден. Консервативното държавно управление нападателно и безпринципно преследва един унищожителен Брекзит, който излишно заплашва човешки живот и ориста на хората, както и цялостта на Олединеното кралство ", се споделя в формалното му послание.

" В по-широк проект това отслабва нашата стопанска система, народна власт и ролята ни в света. Правителството употребява политически операции, заплашване и неистини и го прави съзнателно и премислено. "

Преди това проевропейският реакционер Кен Кларк съобщи при започване на дебатите, че тактиката на Джонсън е явна: " Той слага невъзможни за осъществяване условия, приписва на Европейски Съюз колкото може повече виновност за неуспеха на нова договорка и по-късно провежда избори, колкото се може по-скоро, т.е. преди за са станали забележими загубите от овакантяване без договорка. "

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (687)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР