Британският посланик в САЩ Ким Дарък подаде оставка от поста

...
Британският посланик в САЩ Ким Дарък подаде оставка от поста
Коментари Харесай

Британският посланик в САЩ се оттегля заради обидите на Тръмп

Британският дипломат в Съединени американски щати Ким Дарък подаде оставка от поста си, афектиран от отношението на американския президент Доналд Тръмп. Във вторник Тръмп нападна извънредно остро дипломата, като го назова "смешен ", "чалнат " и "надменен простак ". В писмо до Саймън Макдоналд, почитан представител на външното ведомство в Лондон, Дарък отбелязва, че обидите на Тръмп и разочарованието не му разрешават да продължи да извършва отговорностите си.

В отговор на писмото Макдоналд написа, че приема оставката на посланика с "дълбоко персонално страдание " и го похвали за професионализма и държанието му по време на разногласието. Той разяснява, че министър председателят, външният министър и цялото държавно управление застават зад него. Премиерът Тереза Мей и водачът на опозицията Джереми Корбин също похвалиха Дарък, че е реагирал почтено.

Причината американският президент да се гневи на дипломат Ким Дарък е, че в събота английският вестник "Дейли мейл " разгласява фрагменти от конфиденциални известия на Дарък до английското външно министерство, в които той назовава държавното управление на Тръмп некадърно и безпомощно. В един от отчетите се казвало: "Ние не считаме в действителност, че неговата администрация ще стане доста по-нормална, по-малко дисфункционална, по-малко непредвидима, по-малко разграничена от различия сред разнообразни групи или по-малко несръчна и безпомощна в областта на дипломацията ". Едновременно с това посланикът отбелязвал, че Тръмп може да победи на президентските избори през 2020 година.

65-годишният Ким Дарък работи на дипломатическа работа от 1976 година, бил е първи секретар на посолството в Токио, консултант по външната политика към английското посланичество в Европейски Съюз, а от 2007 до 2011 година заема позицията на дипломат на Англия в Европейски Съюз. От 2011 до 2016 година е консултант по националната сигурност на английския министър-председател, след което е изпратен като дипломат във Вашингтон.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР