Британският министър за Брекзит Дейвид Фрост ще заяви пред зам.-председателя

...
Британският министър за Брекзит Дейвид Фрост ще заяви пред зам.-председателя
Коментари Харесай

Великобритания ще поднови усилията за споразумение с ЕС за Северна Ирландия

Британският министър за Брекзит Дейвид Фрост ще съобщи пред зам.-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович, че Обединеното кралство ще възобнови напъните за реализиране на съглашение за протокола за Северна Ирландия и ще взе участие в интензивни диалози през идващите няколко седмици, оповестява " Таймс ", представен от Ройтерс.

Фрост има желание да подчертае пред Шефчович, че макар запасите на Лондон към предлагането на Европейска комисия за ограничение на инспекциите на стоките, които се движат сред Англия и Северна Ирландия, то би могло, след промени, да бъде основа за съглашение, написа вестникът, като цитира свои източници.

Според протокола, подписан в границите на съглашението за Брекзит, Северна Ирландия остава обвързана с доста от митническите регулации и правила на единния пазар на Европейски Съюз, макар че е част от Обединеното кралство. Това води до митнически инспекции на търговията сред Англия и Северна Ирландия.

Проверките обаче засягат изключително мощно напредването на артикули като месо, млечни артикули и медикаменти. Обединеното кралство възразява и против ролята на съда на Европейски Съюз в използването на съглашението. В резултат на разликите Лондон заплаши, че може да задейства член 16 на съглашението за Брекзит, който разрешава на някоя от страните едностранно да приключи използването на части от него, в случай че те се окажат ненадейно нездравословни.

Днес Шевчович ще бъде в Лондон за полемики по тематиката за Северна Ирландия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР