Британският министър-председател Риши Сунак избегна поражение в парламента по спешен

...
Британският министър-председател Риши Сунак избегна поражение в парламента по спешен
Коментари Харесай

Британските депутати подкрепиха плана за изпращане на мигранти в Руанда

Британският министър-председател Риши Сунак избегна проваляне в Народното събрание по незабавен законопроект за възкръсване на проекта му за изпращане на мигранти в Руанда, оповестява " Ройтерс ".

Все отново не се състоя протест на десетки негови депутати, чието неодобрение разкри дълбоките разделения в Консервативната партия.

Сунак в последна сметка спечели първото гласоподаване на законодателството в Камарата на общините след финален ден на договаряния и опасения, че някои от неговите консерватори ще допринесат за пропадане на законопроекта.

" Британският народ е този, който би трябвало да взема решение кой да идва в тази страна - не незаконни банди или задгранични съдилища ", написа Сунак в обществената мрежа " Екс " след гласуването. " Това обезпечава този законопроект ".

Миналия месец Върховният съд на Англия постанови, че политиката на Сунак за депортиране в Руанда на незаконно идващите с дребни лодки на южното крайбрежие на Англия, би нарушила английските и интернационалните закони и съглашения за правата на индивида.

В отговор Сунак подписа нов договор с източноафриканската страна и предложи изключително законодателство, предопределено да преодолее правните спънки, които биха попречили на депортациите.

На власт в продължение на 13 години, само че изоставайки от опозиционната Лейбъристка партия с към 20 пункта на фона на избори през идната година, консерваторите на Сунак се разделиха по доста линии преди първото парламентарно гласоподаване на законопроекта.

Умерените консерватори настояват, че няма да поддържат проектозакона, в случай че това значи, че Англия нарушава отговорностите си във връзка с правата на индивида, до момента в който десните политици считат, че той не стига задоволително надалеч, тъй че да спре мигрантите да подхващат правни стъпки, с цел да предотвратят депортирането си.

Въпреки че на всички 350 консерватори беше подредено от водачите на партията да поддържат законопроекта, съвсем 40 не гласоподаваха. Законопроектът беше признат с 313 гласа " за " против 269 гласа " срещу ".

" Решихме групово, че не можем да подкрепим законопроекта довечера заради многото пропуски в него ", съобщи преди гласуването Марк Франсоа, говорейки от името на някои десни консервативни депутати.

Депутатите от тази група прецизираха, че по-скоро ще се въздържат, в сравнение с ще поддържат Сунак, а Франсоа предизвести за нови протести на по-късни стадии от парламентарния развой, в случай че законопроектът не бъде изменен, тъй че да се подсигурява, че европейските съдии не могат да блокират полетите за депортиране, както направиха през юни предходната година.

Като доказателство за напрежението към вота английският министър по изменението на климата Греъм Стюарт беше извикан назад от срещата на върха COP28 в Дубай, с цел да гласоподава в Народното събрание макар основните договаряния, които към момента не престават. Той напусна Народното събрание минути след вота, като се чака още веднъж да се върне в Дубай.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР