Британският министър-председател Борис Джонсън каза на председателя на Европейския съвет

...
Британският министър-председател Борис Джонсън каза на председателя на Европейския съвет
Коментари Харесай

Джонсън иска от ЕС повече гъвкавост за постигане на сделка за Брекзит

Британският министър-председател Борис Джонсън сподели на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, че е належащо придвижване и еластичност от страна на Европейския съюз, с цел да бъде реализирана договорка за Брекзит, съобщи представител на държавното управление на Англия, представена от " Ройтерс ".

Джонсън и Туск се срещнаха в коридорите на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Двамата разискаха напредъка в договарянията сред Англия и Европейски Съюз за намиране на опция на защитния механизъм за ирландската граница, сподели представителят.

" Министър-председателят акцентира, че с цел да осигурим договорка, в този момент ще е належащо да забележим придвижване и еластичност от Европейски Съюз ", съобщи тя и добави, че водачите са се съгласили да поддържат връзка в идните седмици.

След срещата Туск сподели в " Туитър ": " Няма пробив. Няма неуспех. Няма време за губене. "

Англия счита, че е показала подробни оферти по отношение на Брекзит за подмяна на защитния механизъм за ирландската граница и чака Европейски Съюз да се ангажира съществено с тези хрумвания, сподели английски държавен чиновник. Според него Джонсън е дал ясно да се разбере на срещата с Туск, че защитен механизъм, важащ единствено за Северна Ирландия, не е решение, което Англия може да одобри.

Източници от Европейски Съюз обявиха по-рано, че Англия към момента не е предложила подобаваща опция за границата сред Ирландия и английския регион Северна Ирландия, която да подсигурява целостта на единния пазар и митническия съюз на общността.

Без съюз с партията на Фараж

Джонсън уточни, че неговата ръководеща Консервативна партия няма да одобри избирателен пакт с ръководената от Найджъл Фараж Партия на Брекзит, която предлага договорка, в случай че министър председателят се съгласи на цялостно разкъсване с Европейски Съюз.

При сегашната обстановка във Англия, където Народното събрание е в невъзможност и е разграничен по въпроса за изискванията на Брекзит, има огромна възможност за общи избори в идните месеци, макар че не е ясно по кое време тъкмо може да стане това.

Фараж предлага на Джонсън избирателен пакт, с цел да се подсигурява, че последователите на излизането на Англия от Европейски Съюз ще останат на власт, с цел да осъществят Брекзит непременно.

" Консервативната партия е най-старата, най-успешната политическа партия в света и ние ще се състезаваме на идващите избори... като консерватори, а не в съюз или пакт ", сподели Джонсън в Ню Йорк.

Постигането на договорка е мъчно

Постигането на съглашение с Англия за Брекзит е мъчно макар направените от нея нови оферти, призна през вчерашния ден основният договарящ на Европейски Съюз по въпроса Мишел Барние, представен от " Франс прес ".

" На базата на сегашната английска позиция, е мъчно да си показва по какъв начин можем да реализираме юридически работещо решение, което да дава отговор на всички цели на защитния механизъм " за границата на остров Ирландия, сподели Барние на взаимна конференция в Берлин с немския министър на външните работи Хайко Маас. Европейският основен договарящ добави, че към този миг " ние нямаме основите, с цел да намерим решение, би трябвало да продължим да работим ".

" Топката е в полето на британците ", акцентира Барние. В същото време той повтори, че Европейски Съюз остава подготвен за диалози и прогрес.

Коментарите на Барние идват като " леден душ " след оптимистичните изказвания, направени предходната седмица от английското държавно управление, отбелязва " Франс прес ".

Новият английски министър председател Борис Джонсън упорства защитният механизъм за ирландската граница да отпадне от съглашението за Брекзит, контрактувано от неговата предшественичка Тереза Мей, защото счита, че той би оставил Англия прекомерно обвързана с Европейски Съюз прекомерно дълго време. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (720)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР