Британският крал Чарлз започва четиридневно държавно посещение в Кения във

...
Британският крал Чарлз започва четиридневно държавно посещение в Кения във
Коментари Харесай

Крал Чарлз III започва посещение в Кения на фона на призиви за репарации от колониалната епоха

Британският крал Чарлз стартира четиридневно държавно посещаване в Кения във вторник, първото му посещаване в някогашна колония, по време на което той възнамерява да признае " мъчителните аспекти " на споделената история, включваща съвсем седем десетилетия колониално ръководство.

Придружен от кралица Камила, Чарлз дойде в източноафриканската страна през нощта и ще бъде признат от президента на Кения Уилям Руто в столицата Найроби във вторник сутринта.

Бъкингамският замък споделя, че визитата е отражение на близостта сред двете страни съдействие по въпросите на икономическото развиване, изменението на климата и сигурността.

Чарлз възнамерява да се срещне с бизнесмени от оживената софтуерна сцена на Кения и да обиколи уреди за дивата природа. Той и Камила също ще пътуват до югоизточния пристанищен град Момбаса.

Много кенийци обаче са съсредоточени най-много върху това, което Чарлз ще каже за злоупотребите от колониалната ера, в това число изтезания, убийства и необятно публикувано отчуждаване на земя, огромна част от която към момента принадлежи на английски жители и компании.

Най-известният интервал на английското ръководство пристигна към своя край, по време на протеста на Мау Мау от 1952-1960 година в централна Кения. Кенийската комисия по правата на индивида (KHRC) пресметна, че 90 000 кенийци са били убити или осакатени и 160 000 арестувани по време на въстанието.

Правителството на Обединеното кралство по-рано изрази страдание за злоупотребите през този интервал, прочут от кенийците като „ изключително състояние “, и се съгласи до извънсъдебно съглашение от съвсем 20 милиона паунда през 2013 година

Чарлз и Камила ще обиколят нов народен исторически музей, ще посетят мястото, където е оповестена независимостта през 1963 година и ще положат венец на гробницата на незнайния боец.

„ Негово Величество ще отдели време по време на визитата си, с цел да задълбочи разбирането си за неправдите, понесени през този интервал от народа на Кения “, се споделя в изказване на Бъкингамския замък.

Репарации

Чарлз Посещението идва в миг, когато някои някогашни колонии преоценяват връзките си с монархията и изискват Англия да направи повече, с цел да се преценява с колониалното си минало.

През 2021 година Барбадос се отхвърли от кралица Елизабет като държавен глава, с цел да стане република, а Ямайка алармира, че може да направи същото.

Чарлз, тогава към момента престолонаследник, изненада мнозина на миналогодишната среща на върха на Британската общественост, доброволна асоциация на страни, произлезли от Британската империя, като призна ролята на робството в корените на организацията.

Много жители на някогашни английски колонии желаят Чарлз да отиде по-далеч, като непосредствено се извини и утвърди репарации.

В Кения те включват водачи от народа нанди, чийто водач Койталел Арап Самойе управлява десетилетие въстание, до момента в който не беше погубен от английски полковник през 1905 година През идващите години британците конфискуваха по-голямата част от земята и добитъка им.

Правнукът на Самоие Кипчоге араап Чому приписва на британците приноса за Кения като обучение и системи за публично опазване на здравето само че сподели, че историческите несправедливости би трябвало да бъдат поправени.

" Трябва да желаяме обществено опрощение от държавното управление на британците поради жестокостите, които ни направиха ", сподели той пред Ройтерс. „ След извиненията чакаме и обезщетение. “

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР