Британските здравни власти в лицето на националния лекарствен регулатор MHRA

...
Британските здравни власти в лицето на националния лекарствен регулатор MHRA
Коментари Харесай

Проверяват лекарство против акне след серия самоубийства

Британските здравни управляващи в лицето на националния лекарствен регулатор MHRA стартира нова инспекция за сигурността на добре познато от години лекарство против тежки форми на акне - Роакутан (изотретиноин) на фармацевтичната компания Рош, заяви The Guardian, представен от " Здраве.нет ". Поводът са записаните в страната през предходната година 10 самоубийства, които се свързват с използването на този артикул.

По предписание той се назначава при проблематично акне, неповлияващо се от общоприетоо лекуване с антибиотици и други типове лекарства. Самата брошура за пациента включва голям брой предизвестия за нежелани лекарствени реакции.

Изданието отбелязва, че броят на записаните в MHRA съдбовни случаи е 5 пъти по-голям от миналата година и е най-високият, откогато се води статистиката за медикамента, т.е. от 1983 година В същото време от регулатора показват, че е допустимо реакцията на Роакутан да се е случила в друга година, само че да е докладвана през 2019 година Официално случаите за самоубийства, огласени от медиите на Острова, не се свързват с лекуването с този медикамент, само че повода остава неизяснена. The Guardian разяснява, че родственици и близки на самоубилите се са съобщавали за необичайно държание откакто са почнали да одобряват Роакутан.

Медията цитира и формалната позиция на фармакомпанията в което се споделя, че милиони пациенти по света одобряват изотретиноин и че " сходно на множеството лекарства, той може да провокира странични резултати ".

От Рош са декларирали, че предлагат доста да се внимава, когато се назначава продуктът, да се взема поради дали пациентът е имал депресивни епизоди в предишното и да бъде деликатно следен по време на лекуването.

В Обединеното кралство продуктът се приема от към 30 000 пациенти годишно. Националната работа за публично опазване на здравето NHS оповестява за внезапно увеличение на лекарските наставления за последните 10 години - от 34 283 през 2008 година на 69 040 през 2018 година От лекарствения регулатор обаче изясняват, че системата им за докладване на съмнителни случаи към момента не е доказателство за нежелани реакции, а само подозрение от докладващия, че повода може да е лекарството.

Експертна група на Острова е проверявала медикаментите с изотретиноин през 2005 година и 2014 година През 2018 година е завършили Европейският одит за оценка на риска от неврологични и психиатрични болести след използването на изотретиноин. Заключението е, че информацията за пациента в продуктите за вероятни странични резултати за психическото положение отразяват известното към този миг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР