Британски учени съобщават, че са създали най-малката коледна картичка в

...
Британски учени съобщават, че са създали най-малката коледна картичка в
Коментари Харесай

Създадоха най-малката коледна картичка в света

Британски учени оповестяват, че са основали най-малката коледна картичка в света, съобщи Ройтерс, написа "Монитор ".

Творението е на експерти от Националната физическа лаборатория на Англия, която дава отговор за националните измервателни стандарти.

Миниатюрната картичка е с размери 15 на 20 микрометра. Специалистите напомнят, че един микрометър се равнява на една милионна част от метъра.

Картичката е толкоз дребна, че са нужни над 200 милиона като нея, с цел да запълнят общоприета пощенска марка. Предишното най-миниатюрно коледно създание е с размери 200 на 209 микрометра. Това значи, че сегашната коледна картичка е с над 100 милиона пъти по-малка.

Миниатюрното създание изобразява снежен човек над обичаен коледен привет. От вътрешната й страна е изписано празнично обръщение. Картичката е направена от силициев нитрид с платинено покритие. За илюстрацията е употребен фокусиран йонен лъч.

Един от основателите й, доктор Дейвид Кокс, изяснява, че употребена за изработката й технология има и на практика приложения, да вземем за пример в измерването на плътността на извънредно дребни характерности на материалите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР