Британски учени са разработили тест, който позволява чрез анализ на

...
Британски учени са разработили тест, който позволява чрез анализ на
Коментари Харесай

Разработен е улеснен тест за диагностициране на рак на простатата

Британски учени са създали тест, който разрешава посредством разбор на урината в домашни условия да се организира ранна диагностика на рак на простатата. Материалът е оповестен в списание BioTechniques, показва БГНЕС.
Ракът на простатата е най-често срещаният рак при мъжете. В множеството случаи той се развива постепенно и не изисква лекуване. Но от време на време туморите на простатата могат да стартират да се развиват нападателно. За да не се допусне това, всички пациенти с доказана диагноза или със подозрение за карцином на простатата на всеки шест месеца са принудени да подаряват кръв и да се подлагат на неприятни физически прегледи, в това число трансректален ултразвук, ЯМР или биопсия.
Учени от Университетската болница на Норфолк и Норич създадоха теста, наименуван PUR, с цел да открият рак на простатата посредством нормално проучване на урината, което всеки може да си направи вкъщи. Тестът PUR ревизира съществуването на избрани гени в утринната урина, което разрешава да определите равнището на риска от карцином на простатата на равнище " високо " или " ниско ".
" Тъй като простатната жлеза секретира непрекъснато, биомаркерите на урината са по-високи и по-стабилни по време на първото утринно уриниране ", споделя ръководителят на изследването Джеръми Кларк. " Възможността просто да вземете проба урина вкъщи и да я изпратите за разбор може да революционизира диагностиката ", добави той.
Авторите са уверени, че необятното потребление на новия тест освен ще разреши доста по-голям брой мъже да бъдат включени в процеса на ранна диагностика, само че и да се създадат заключения за нуждата от лекуване към пет години по-рано от в този момент, когато туморът нормално се диагностицира на III-IV етап.
За да ревизират успеваемостта на създаването, откривателите предоставиха тестов комплект на 14 доброволци. След това те съпоставят резултатите с теста с цифрово ректално проучване.
" Установихме, че домашните проби демонстрират, че биомаркерите за рак на простатата не са по-лоши или даже по-добри от ректалните проби. И отзивите на участниците също демонстрират, че домашният тест е за предпочитане ", споделя доктор Кларк.
PUR пробата съгласно учените може да се употребява освен за идентифициране, само че и за надзор на прогресията на заболяването.
" Тестът PUR тъкмо предвижда какъв брой нападателен е туморът и дали пациентът ще се нуждае от лекуване през идващите пет години. Следователно, в случай че пробата е негативен, повторният обзор може да се направи не по-рано от две до три години. Това улеснява живота на пациента и отстранява ненужните визити в лечебни заведения ”, акцентира ръководителят на проучването.
Авторите означават, че създаването на тяхната методология ще помогне за основаването на сходни проби за домашна диагностика на рак на пикочния мехур и бъбреците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР