Британски учени разработиха източник на енергия, който ще позволи на

...
Британски учени разработиха източник на енергия, който ще позволи на
Коментари Харесай

"Икономически жизнеспособна": До 2030 г. учени ще живеят и работят в бази на Луната

Британски учени създадоха източник на сила, който ще разреши на астронавтите да живеят на Луната за дълги интервали от време.

Екип на Университета в Бангор е проектирал нуклеарни горивни кафези с размер на маково семе, които да създават силата, нужна за поддържане на живота върху земния сателит.

С програмата „ Артемис “ националната галактическа организация на Съединените щати НАСА възнамерява до 2030 година да построи лунна база, в която учените могат да живеят и работят.         

Според професор Саймън Мидълбърг създаването на горивните кафези е било предизвикателство, само че процесът е бил и занимателен, съобщи Би Би Си.

Снимка: Rolls Royce

Луната, която за някои е „ врата “ към Марс, съдържа доста скъпи запаси, нужни за актуалните технологии, които напредват с бързи темпове.

Смята се, че това е и стъпка от пътешестване, което ще води човечеството до Марс

Вярванията са, че на Луната могат да бъдат открити исполин, литий, силиций, желязо и доста други минерали. Повечето компании са уверени, че земният ни сателит може да бъде стопански жизнерадостен.

Екипът на Института за нуклеарни фючърси към университета в Бангор, който е международен водач в региона на горивата, работи с сътрудници като автомобилната компания „ Ролс-Ройс “, Британската галактическа организация, НАСА и Националната лаборатория в Лос Аламос в Съединени американски щати.

Професор Мидълбърг от Института за нуклеарно бъдеще споделя, че екипът се надява да тества изцяло нуклеарното гориво " през идващите няколко месеца ".

На елементи от Луната температурите падат до доста ниски равнища - от минус 248 градуса по Целзий, тъй като няма атмосфера, която да затопля повърхността.

Университетът в Бангор е главен състезател в устрема да се генерира метод за произвеждане на сила и топлота за поддържане на живота там.

Снимка: Rolls Royce

Изследователите напълно неотдавна са изпратили дребната нуклеарна горивна клетка Trisofuel за тестване на своите сътрудници.

Тази Trisofuel клетка може да се употребява за зареждане на микроядрен генератор, основан от „ Ролс-Ройс “.

Космическият транспортен съд снима зашеметяващи фотоси

Генераторът е портативно устройство с размерите на дребна кола и „ нещо, което можете да прикрепите на ракета “, разяснява проф. Мидълбърг.

„ Можете да го изстреляте в Космоса с мощни сили и ще действат безвредно, когато бъдат сложени на Луната “, споделя още той.

По-рано този месец Индия направи историческо кацане покрай южния полюс на Луната със своята роботизирана сонда Chandrayaan-3.

Една от главните цели на задачата е да се търси лед, формиран от вода, който съгласно учените може да поддържа човешкото обитаване на Луната в бъдеще.

„ Бих споделил, че ролята ни ще бъде световна и Уелс ще се появи на картата към галактическото развиване “, показва още ученият от Университета в Бангор.

Това беше първата лунна задача на Русия от 47 години насам

Според екипа микрогенераторите могат да се употребяват и тук - на Земята, да вземем за пример в зони на бедствия, когато електричеството е прекратено.

Учените в Бангор работят и върху нуклеарна система за задвижване на ракети, ръководена от доктор Филис Макурундже.

„ Много е мощна – дава доста мощен подтик, а това е доста значимо, тъй като разрешава на ракетите да доближават до най-отдалечените планети “, изяснява тя.

Според нея новата технология може да понижи съвсем на половина времето, належащо за постигане до Марс.

„ С нуклеарно топлинно задвижване са нужни от четири до шест месеца за достигането до Марс. Към момента са нужни повече от девет месеца “, споделя още тя.

Според Геополитическият създател и публицист Тим Маршал пробивът с горивото е стъпка към световна конкуренция за южния полюс на Луната.

„ Уверен съм, че през 2030 година ще има бази на Луната – може да е китайска, може и да е американска. Уверен съм. Не мисля, че огромните сили могат да си разрешат да не вземат присъединяване в нещо, което евентуално ще бъде голям пробив “, разяснява той.

„ Китайците приказват за 2028 година, поставяйки първата тухла – това е тяхната поръчка, че ще бъдат първи. Но до началото на 2030 година и двете страни ще имат бази върху земния сателит “, показва Маршал.

Той обаче предизвестява, че нещата могат и да се усложнят, защото Космосът се комерсиализира, до момента в който се следват остарели галактически закони.

„ Правилата за придвижване, такива каквито са, са написани през 1967 година в Договора за Космоса, който към момента служи за образец, въпреки и да е стар с близо 60 години. Без обновени закони, утвърдени от Организация на обединените нации, заплахите са за всички “, разяснява журналистът.

„ Ако няма насоки, с които да се работите, тогава сигурната конкуренция ще работи без правна рамка “, счита още той.

Луноходът „ Прагиян “ ще стартира да организира опити

Очакванията са четирима астронавтите на НАСА и CSA да слагат началото на нова епоха на проучванията на Космоса през 2024 година с програмата „ Артемис “.

За първи път от повече от 50 години хора още веднъж ще летят до Луната. Следващата година четиримата астронавти ще излетят на борда на галактическия транспортен съд „ Орион “ благодарение на ракета Space Launch System. Те ще кръжат към повърхността на Луната, без да кацат.

Това ще бъде последният тестов полет преди задачата за приземяване с екипаж „ Артемис III ” през 2025 година

Смята се, че това е и стъпка от пътешестване, което ще води човечеството до Марс.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР