Британски учени проведоха най-голямото досега проучване на пациенти с рак

...
Британски учени проведоха най-голямото досега проучване на пациенти с рак
Коментари Харесай

Жажда и тъмна урина може да издават опасна болест

Британски учени организираха най-голямото до момента изследване на пациенти с рак на панкреаса и дружно с към този момент известните 21 признака на това рисково заболяване идентифицираха още два: жадност и тъмна урина. Тези признаци, съгласно създателите, нормално се появяват доста преди лекарите да слагат диагноза. Резултатите бяха показани под формата на отчет на конференцията на английския Национален институт за проучване на рака (NCRI).

Изследователи, ръководени от професор Джулия Хиписли-Кокс от Оксфордския университет, употребявайки базата данни QResearch, изследваха информацията за 24 236 британски пациенти, които сред 2000 и 2017 година са били диагностицирани с рак на панкреаса. Учените обърнаха особено внимание на разбора на признаците, предшестващи диагнозата, и ги сравняваха със признаците в контролната група.

За най-често срещания вид рак на панкреаса - дуктален аденокарцином (PDAC), създателите идентифицираха 23 признака, най-честите от които са пожълтяване на кожата и кървене в стомаха или червата. Други признаци включват затруднено преглъщане, диария, промени в навиците на червата, повръщане, смутен корем, формирания в коремната празнина, коремни болки, загуба на тегло, запек, мазнини в изпражненията, отичане на корема, гадене, метеоризъм, киселини, тресчица, отмалялост, загуба на вкус, сърбеж, болки в гърба, и две незнайни до момента - жадност и тъмна урина.
 Офталмолог сподели по какъв начин да запазим очите си здрави цялостен живот Офталмолог сподели по какъв начин да запазим очите си здрави цялостен живот
Пред екраните на компютъра прекарваме приблизително от 6 до 7 часа дневно, и с цел да не развалим зрението си с този режим на работа, би трябвало да б...

Девет от тях са свързани с по-рядка невроендокринна форма - пожълтяване на кожата, кръв в изпражненията, диария, промени в навиците на червата, повръщане, неприятно храносмилане, тежест и болежка в корема, загуба на тегло

Ракът на панкреаса има най-ниската степен на преживяемост от всички постоянно срещани болести, като петгодишната преживяемост е единствено към 7%, означават създателите. За страдание, при множеството хора диагнозата се слага на доста късен стадий. Учените се надяват, че резултатите от тяхното проучване ще разрешат ранно разкриване на болестта, изключително когато хората се оплакват от няколко видимо неспецифични признака.

Ако пациентите и лекарите са по-наясно със признаците, те ще могат да диагностицират болестта по-рано, когато възможностите за оцеляване са по-високи. Пациентите постоянно имат някои признаци на болестта година преди диагностицирането на рака и други тревожни признаци три месеца преди слагането на диагнозата. Възможно е пациентите да се диагностицират, когато посещават своя терапевт, само че с цел да създадат това, както пациентите, по този начин и лекарите би трябвало да са наясно със признаците, свързани с рака на панкреаса, написа в отчета.

Авторите означават, че тяхното изследване е станало допустимо, с помощта на обстоятелството, че стотици общопрактикуващи лекари са употребявали електронната система за здравна история EMIS, която дава анонимни данни на QResearch. Резултатите ще бъдат включени в прогнозния модел QCancer, който се употребява от лекарите за идентифициране на пациенти с висок риск от рак и определяне на подобаващи проби.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР