Британски учени откриха доказателства, че огромни ледени шипове покриват повърхността

...
Британски учени откриха доказателства, че огромни ледени шипове покриват повърхността
Коментари Харесай

Юпитеровата луна Европа е покрита с огромни ледени шипове

Британски учени откриха доказателства, че големи ледени шипове покриват повърхността на юпитеровата луна Европа, заяви Phys.org.

Ледените шипове на Европа са високи до 15 м и образуват пояс към екватора на луната. Те са на дистанции към 7,5 м. и биха затруднили кацането на нея

На Земята сходни ледени формирания има в Андите. Там поради студа и сушата елементи от снега и леда сублимират - трансформират се в пара, без да се стопят. От този развой се появяват големи ледени остриета, наречени "пенитентес ". Макар и учените от университета на Кардиф да не са следили директно ледени остриета на Европа, направеният от тях модел демонстрира, че сходен развой има и на юпитеровата луна. Данни за ледени остриета има и за Плутон. Това подсказва, че сходен нащърбен терен може да е присъщ за ледените светове.

Заради съществуването на океан от солена вода под повърхността, луната Европа е един от най-обещаващите претенденти за извънземен живот в Слънчевата система. Затова тя е измежду дестинации за скорошните галактически задачи.

НАСА създава задачата "Европа Клипър ", която ще бъде изстреляна през първата половина на идващото десетилетия. Тя ще застане на орбита над Юпитер, като ще изследва и Европа с няколко близки прелитания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР