Британски журналист и бразилски експерт по коренните народи – и

...
Британски журналист и бразилски експерт по коренните народи – и
Коментари Харесай

Британски журналист и бразилски експерт изчезнаха в Амазония

Британски публицист и бразилски специалист по коренните нации – и двамата получавали закани преди, са изчезнали в далечен район на Амазония. Това оповестиха в понеделник управляващите и групи, защитаващи правата на коренното население, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Петдесет и седем годишният самостоятелен публицист Дом Филипс изчезна по време на проучвания за бъдеща книга в долината Джавари дружно с Бруно Арауджо Перейра, приет експерт по въпросите на коренните етноси, осведоми английският в. " Гардиън ", чийто постоянен помощник е Филипс. Връзка с двамата няма от неделя сутринта.

Разположена в югозападната част на Амазонската екваториална гора, близо до Перу, долината Джавари е труднодостъпна и населявана от племена, двайсетина от които живеят в цялостна изолираност. Въоръженото принуждение в района пораства поради наличието на незаконни копачи, златотърсачи и ловци.

Първоначалните търсения с присъединяване на туземци – " чудесни познавачи на района ", останаха без резултат, оповестиха Съюзът на аборигенските организации в долината Джавари и Обсерваторията на човешките права на изолираните и наскоро влезлите в контакт аборигенски нации.

Прокуратурата осведоми, че полицията е натоварена с издирвателна интервенция под управлението на флота. Изчезването на Филипс и Перейра провокира доста паники в обществените мрежи.

Пол Шъруд, сътрудник на сестрата на Филипс, прикани посредством Туитър управляващите да подсилят интервенцията с националната армия и всички сили на тяхно разположение. Сдружението на задграничните публицисти в Бразилия прикани държавното управление да работи " неотложно ".

Правозащитните организации в района обявиха, че изчезналите получили закани седмица преди да се изгуби връзката с тях. Те не прецизираха естеството на тази закани, само че Перейра, работил дълго време в държавна организация по въпросите на коренните етноси, постоянно ставал обект на закани от страна на незаконни дървосекачи и копачи, обикалящи земите на туземците.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР