Британската разследваща група Bellingcat и руския сайт The Insider успяха

...
Британската разследваща група Bellingcat и руския сайт The Insider успяха
Коментари Харесай

Bellingcat посочи втори офицер от ГРУ, замесен в опита за преврат в Черна гора

Британската проверяваща група Bellingcat и съветския уебсайт " The Insider " съумяха да разпознават втория офицер от ГРУ, взел участие в опита за прелом в Черна гора през 2016 година, съобщи " Асошиейтед прес ".

Неговото същинско име е Владимир Мойсеев.

Черногорската прокуратура упрекна двама офицери от ГРУ в опита за прелом, който целеше да попречи на страната да стане членка на НАТО.

Русия интензивно се противопоставяше на устрема на Черна гора да стане част от Алианса, само че отхвърляше присъединяване си заговора.

По-рано Bellingcat и " The Insider " оповестиха, че името на единия офицер е Едуард Шишмаков . Вторият - Владимир Мойсеев, беше прочут на черногорската прокуратура като Владимир Попов.

След като е приключил висше военно учебно заведение в Тюмен, Мойсеев е минал подготовка в Москва, във военната част 48427, който е част от спецчастите на ГРУ.

38-годишният руснак е придобил втората си еднаквост - Владимир Попов - през 2009 година Той я е употребявал постоянно при пътувания в Европа като " фоторепортер " и " осигурителен сътрудник " в областта на морските застраховки. Маршрутите му са прекосявали най-вече през Балканите, Кавказ, Турция.

Моисеев-Попов нееднократно е попадал в полезрението на правоохранителните органи в разнообразни страни.

През 2014 година той е бил Молдова, която по това време се готви да подпише контракт за асоцииране с Европейски Съюз. " По данни на локалните спецслужби чиновници на ГРУ са се готвели да провеждат безредици по украинския сюжет , опирайки се на локални паравоенни групи, обучавани преди този момент в Ростов ", се споделя в материалите на следствието.

През октомври 2016 година Моисеев, с документи, в които е записан като Попов, е отпътувал за Сърбия , където се е подготвял черногорският прелом. Тогава контраразузнаването го е засякло и даже е бил сниман при срещата с сътрудника му Едуард Широков, който по-късно е разпознат като Едуард Шишмаков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР