Британската полиция освободи тримата работодатели, обвинени, че са държали принудително

...
Британската полиция освободи тримата работодатели, обвинени, че са държали принудително
Коментари Харесай

Продължава разследването на случая с модерно робство във Великобритания

Британската полиция освободи тримата работодатели, упрекнати, че са държали наложително служащи във плантация за цветя в графство Корнуол. Британските медии към този момент не загатват за български чиновници във въпросната плантация. Наш екип ревизира и българската компания, за която се допуска, че е набирала сезонни служащи в страната ни.

Противоречива остава информацията към фермата за цветя в графство Корнуол. При полицейска акция в четвъртък, английската полиция задържа трима мъже, по обвиняване, че са държали своите сезонни служащи в условия, негодни за живот. Твърдеше се, че измежду наетите 200 души, има жители на Румъния, Полша, Литва и България. 14 от тях са поискали протекция от английските управляващи. Ден по-късно множеството чиновници са се върнали на работа.

Група служащи пък стачкуваха пред полицейското ръководство с гледище да не бъдат наричани " модерни плебеи ".
Валентин Илиев, кор. на Българска национална телевизия в Лондон: Една от дребното говорещи британски румънки съобщи, че съгласно групата началникът им не е направил нищо неприятно, че работят при доста положителни условия и че тя самата работи за четвърта поредна година във фермата.
Представител на компанията твърди, че берачите получават по 8 пенса на филиз и най-хубавите от тях заработват по 120 паунда на ден. Работниците живеят в стационарни фургони, имат помещение за отмора, зала за игри и достъп до интернет.

Според локалните управляващи, стопанската система на графство Корнуол е мощно подвластна от сезонните служащи и случаи на употреба засягат един на всеки хиляда заети. Разследването по случая продължава.

От посолството ни във Англия са безапелационни, че няма български жители нито измежду задържаните работодатели, нито измежду служащите във фермата.
Валентин Илиев, кор. на Българска национална телевизия в Лондон: В информацията, които се появява след четвъртък вечер, не се загатва за българи. Първоначално имаше упоменати българи, само че бяха упоменати също и поляци, литовци и румънци. В момента и за такива не се приказва. Какви са тъкмо, е мъчно да се каже, тъй като те са приходящи групи. Идват и си отиват.
Екип на Българска национална телевизия се опита да се свърже с компания в Нова Загора, за която се счита, че е набирала сезонни служащи за чужбина. Това излиза наяве и от формалния им уебсайт в интернет. Предполага се, че организацията е насочвала хора и към фермата за цветя в Корнуол. При днешната инспекция екипът ни откри празен офис, а никой не отговаряше на телефоните за контакт.
 Полицейска интервенция против актуалното иго във плантация в Корнуол Полицейска интервенция против актуалното иго във плантация в Корнуол
Обрат в тази ситуация с освободените 200 "модерни плебеи " от плантация за цветя в Корнуол, измежду които има и българи. Повече от 100 служащи, най-вече румънци и ли...
 Българи са измежду избавените от Българи са измежду избавените от "модерно иго " във Англия
Българи са измежду към 200 души, избавени от английските управляващи от рабски труд във плантация за цветя в Корнуол. Сред пострадалите са и литовци, румънци и п...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР