Британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст. Това

...
Британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст. Това
Коментари Харесай

Почина световноизвестната модна дизайнерка Вивиан Уестууд

Британската фешън дизайнерка Вивиан Уестууд умря на 81-годишна възраст. Това се споделя в известие, оповестено на страницата на нейната фешън къща в обществената мрежа " Туитър “ .

" Вивиан Уестууд умря през днешния ден, спокойно, заобиколена от фамилията си в Клафам, Южен Лондон. Светът има потребност от хора като Вивиан, с цел да се промени към по-добро ", се споделя в текста.

Уестууд става известна при започване на 70-те години на предишния век, създавайки пънкарски облекла и такива за мотоциклетисти, продавани в лондонския магазин на нейния брачен партньор - музикантът, фешън дизайнер и продуцент Малкълм Макларън. Когато Макларън става управител на пънк групата Sex Pistols, Уестууд работи с него за външния тип на членовете на бандата. Впоследствие основава лична марка облекла и дефинира посоката на развиване на света на висшата мода в продължение на доста години, обогатявайки го с детайли на пънк рок културата и музиката от така наречен Нова вълна.

Още през 1992 година Уестууд става дама-офицер от ордена на Британската империя, а през 2006 година получава по-висока степен - дама-командир. До края на живота си Уестууд заема дейна политическа позиция, участвайки в митинги против изкопаемите горива и нуклеарните оръжия. Тя бе един от постоянните участници в обществени акции в поддръжка на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.

През 2016 година Уестууд взе участие в демонстративното изгаряне на сбирка от сувенири на Sex Pistols на стойност сред 5 и 10 милиона паунда (6-12,1 милиона долара). Акцията бе проведена в Лондон в символ на митинг против актуалния музикален мейнстрийм от притежателя на сбирката, предприемача Джо Коре, наследник на Уестууд и Макларън.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР