Британската Metro Bank е в изключително затруднено положение след медийни

...
Британската Metro Bank е в изключително затруднено положение след медийни
Коментари Харесай

Известна британска банка е на ръба: Не ѝ стигат 600 млн. паунда

Британската Metro Bank е в извънредно затруднено състояние след медийни изявления за ликвидни проблеми и последвал срив на акциите, написа Би Би Си.

В момента управлението търси стотици милиони лири, като един от разновидностите за избавяне включва влизане на външни вложители.

Различната банка

При дебюта си през 2010 година Metro Bank беше първата нова банка в Обединеното кралство от повече от век. Тя предлага различен модел на банковите услуги с клонове, отворени през цялата седмица и редица спомагателни улеснения за клиентите в тях.

Те са общо към 2,7 млн.

През 2019 година банката се оказа в центъра на счетоводен скандал, откакто стана ясно, че оценките на риска по отпусканите ѝ заеми са били занижени. Това докара до поредност от слаби години, само че високите лихвени проценти през първото полугодие на 2023 година още веднъж върнаха Metro Bank към облагата.

Муха и банка се убиват с вестник

Новите проблеми за банката пристигнаха след изявления във вестници, че управлението ѝ би трябвало незабавно да откри 600 млн. паунда - откакто по-рано регулаторите не ѝ разрешиха да понижи финансовите условия, свързани с ипотечния ѝ бизнес.

Това докара до паническа ликвидация на акции и краткотрайно прекъсване на търговията с тях след спад от над 25 на 100.

Така през днешния ден борсовата цена на Metro Bank е под 100 млн. паунда, а преди 5 години беше 3,5 милиарда

Какво следва

За момента от банката не удостоверяват размера на " дупката ", която би трябвало да запушат и акцентират, че към момента покриват регулаторните условия. Със сигурност тя би трябвало да рефинансира 350 млн. паунда дълг, който падежира през октомври 2025 година

Според Би Би Си измежду разновидностите са продажба на акции и активи. Анализатори обаче са на мнение, че спасяването няма да бъде елементарен развой, като доста от актуалните вложители ще би трябвало да се включат в него " с отвращение ". Една от аргументите са множеството натрупали се неточности в работата на висшия мениджмънт.

Банковият контрол следи обстановката. Депозитите в Metro Bank в размер на до 85 000 паунда са обезпечени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР