Британската кралица Елизабет Втора даде съгласието си Борис Джонсън да

...
Британската кралица Елизабет Втора даде съгласието си Борис Джонсън да
Коментари Харесай

Кралицата позволи "замразяване" на парламента, започва фронтална атака срещу Джонсън

Британската кралица Елизабет Втора даде единодушието си Борис Джонсън да " замрази " работата на Народното събрание от 9 септември до 14 октомври и по този метод министър председателят фрапантно ще ограничи опцията депутатите да блокират проектите му да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври без договорка.

Използваната процедура, известна като пророгация (временно отсрочване на парламентарната сесия), е без казус по мащаба си от 1945 година и в никакъв случай не е била употребена с сходни претекстове. Досега замразяването на активността е било нормално за по-малко от седмица някъде напролет, а не за 5 седмици и то в навечерието на най-драматичното от десетилетия насам събитие в английската история.

Новината провокира всеобщо неоправдателни мнения, привикване на митинги довечера в доста градове в страната и закана от депутати да ревизират до каква степен законни са дейностите на премиера. Но кралицата към този момент даде единодушието си за пророгация, " която да стартира не по-рано от 9 септември и не по-късно от 12 септември и да завърши на 14 октомври ". Освен това по закон членовете на Камарата на общините не могат да гласоподават по това пълномощие монарха, което Борис Джонсън изиска да бъде задействано.

Парламентът по този начин или другояче се канеше да излезе в триседмична пауза в средата на септември след най-продължителната си сесия от 400 години насам, почнала през юни 2017 година Имаше хрумвания да се гласоподава срещу тази отмора или против опит тя да бъде удължена, само че в този момент те към този момент са безсмислени.

 Кралицата разреши
© Reuters

С най-дръзкия си ход до момента Борис Джонсън уточни 14 октомври като датата, на която кралицата ще произнесе годишното си слово в Народното събрание, което е формалното начало на новата сесия е нормално е предшествано от прекъсване на работата му. Според него " ще има премного време депутатите да дебатират Брекзит, връзките с Европейски Съюз и всички други въпроси ". Той съобщи, че безусловно не дава отговор на истината версията,че разпуска Народното събрание, с цел да не отсрочат датата за Брекзит.

Но ядосани представители на опозицията желаеха незабавна среща с Елизабет Втора, което може да въвлече 93-годишната кралица в конституционна рецесия, откакто повече от 3 години тя не заема страна за Брекзит. Увеличават се възможностите при събирането на Народното събрание идната седмица бързо да последва избор на съмнение против Джонсън. Това би довело до предварителни избори и към този момент се преценят като много огромни възможностите за сформиране на нещо като държавно управление на националното единение.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (672)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР