Британската компания „Рио Тинто“ ще спре спорния си проект за

...
Британската компания „Рио Тинто“ ще спре спорния си проект за
Коментари Харесай

The Guardian: „Рио Тинто“ реши да спре проекта си за литиева мина в Сърбия

Британската компания „ Рио Тинто “ ще спре противоречивия си план за литиева мина в Западна Сърбия, написа английският вестник The Guardian, цитирайки основния изпълнителен шеф на сръбското поделение на „ Рио Тинто “ Весна Проданович.

Рудодобивната компания планираше да създаде мина покрай Лозница в Западна Сърбия в котловина на река Ядар за добиване на литий, употребен в батерии за електрически коли, и борати, употребявани в слънчеви панели и вятърните турбини.

През последните седмици протестиращи излязоха по улиците и блокираха пътища из цяла Сърбия, настоявайки управляващите да прекратят плана, което тормози ръководещата коалиция, лоялна на президента Александър Вучич преди изборите през април. Проектът на компанията на стойност 2,4 милиарда $ е част от напъните на сръбското държавно управление да притегли повече вложения и да генерира стопански напредък.

Общинският съвет на Лозница предходната седмица анулира даването на земята за мината. Репортаж на сръбската организация „ Бета “ цитира Весна Проданович, основен изпълнителен шеф на локалната дъщерна компания на „ Рио Тинто “, която споделя, че планът ще бъде спрян. „ Искаме да призовем за публичен разговор, с цел да срещнем жителите с всички аспекти на нашия план.

„ Изключително мъчно е в такава интензивна анти-минна и отрицателна акция да се води рационален спор по която и да е тематика.

Проданович сподели, че „ Рио Тинто “ възнамерява да „ преразгледа и вероятно да усъвършенства “ техническите решения, които желае да употребява за мината. По-рано тази година компанията съобщи, че всяко развиване ще дава отговор на всички вътрешни и европейски екологични стандарти. Но съперниците споделят, че действието на мината би предизвикало непоправими вреди.

Самият Вучич неведнъж е казвал, че откриването на мината ще зависи от резултата от екологично изследване и референдум за него.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР