Британската дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст, предадоха световните

...
Британската дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст, предадоха световните
Коментари Харесай

Отиде си известната британска дизайнерка Вивиан Уестууд

Британската дизайнерка Вивиан Уестууд умря на 81-годишна възраст, предадоха международните организации, като цитираха известие на страницата на стилната ѝ къща в Туитър, заяви Българска телеграфна агенция.

" Вивиан Уестууд умря през днешния ден. Мирно, обкръжена от фамилията си в Клапам, Южен Лондон. Светът има потребност от хора като Вивиан, с цел да се промени към по-добро ", се споделя в текста.

Уестууд се прочу при започване на 70-те, създавайки облекла за рокери и пънкари, продавани в лондонския магазин на брачна половинка ѝ – музиканта, моделиер и продуцент Малкълм Макларън. Когато Макларън стана управител на пънк групата " Секс пистълс ", двамата дружно с Уестууд станаха създатели на визията на членовете ѝ. Впоследствие тя пусна личен бранд за облекла и дефинира насоката за развиване на света на високата мода за години напред, като го обогати с детайли от пънк рок и ню уейв културата.

През 1992 година Вивиан Уестууд стана дама офицер на ордена на Британската империя, а през 2006 година – дама командор. До края на живота си тя заемаше дейна политическа позиция, участвайки в митинги против изкопаемите горива и нуклеарните оръжия. Тя бе измежду непрекъснатите участници на обществените акции в поддръжка на създателя на организацията " Уикилийкс " Джулиан Асандж, който лежи в лондонски затвор.

През 2016 година Уестууд взе присъединяване в демонстративното изгаряне на сбирка от сувенири, свързани със " Секс пистълс ", на стойност сред 5 и 10 милиона лири  (5 655 150 - 11 310 300 евро по днешния курс). Акцията бе проведена в Лондон от притежателя на сбирката, предприемача Джо Коре – наследник на Уестууд и Макларън, в символ на митинг против актуалния мейнстрийм в музиката.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР